[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Un altre pas de rosca (òpera) - Viquipèdia

Un altre pas de rosca (òpera)

De Viquipèdia

Un altre pas de rosca

Títol original: The Turn of the Screw
Llengua original: Anglès
Gènere: Òpera de cambra
Música: Benjamin Britten
Llibret: Myfawny Piper
Font literària: Un altre pas de rosca de Henry James
Actes: Pròleg i dos actes
Època de composició:
Estrena: 14 de setembre de 1954
Teatre: teatre La Fenice de Venècia
Estrena Liceu: 17 de juny de 1996
Personatges:

Un altre pas de rosca (The Turn of the Screw) és una òpera de cambra amb pròleg i dos actes de Benjamin Britten amb llibret en anglès de Myfawny Piper basat en la novel·la de Henry James. S'estrenà al teatre La Fenice de Venècia el 14 de setembre de 1954.

Cada escena és precedida d'una variació sobre el tema a 12 notes de la rosca. L'orquestra és limitada a 13 músics.

Henry James va escriure aquesta tètrica història el 1898 en forma de conte en el que una persona explica als seus amics per la revetlla de Nadal una història escrita per un testimoni directe dels fets.

Britten va escriure aquesta òpera de cambra per la seva British Opera Group, utilitzant una formació orquestral petita i variada i per a un nombre també reduït d'intèrprets.

L'òpera consisteix en un tema, que ja s'escolta en el pròleg, i quinze variacions en la sèrie de dotze notes pròpia del sistema dodecafònic que en aquell moment Britten estava experimentant. Però va més enllà d'aquesta tècnica i estableix un recorregut tonal que va des del la menor fins al la bemoll major.

[edita] Sinopsi

La història es desenvolupa cap a la fi del segle XIX. Dues joves orfes, Flora i Miles, són sota la tutela del seu oncle, el qual, molt ocupat, les envia a Bly, un casal de la campanya anglesa, junt amb la seva assistent Mrs. Grose. Una dona accepta llavors, no sense temors, ser la institutriu dels nens amb la condició expressa de no molestar mai el seu oncle que viu a Londres.

Poc a poc, van passant esdeveniments estranys mentre uns desconeguts semblen vagar per l'ambient. L'antic criat (Peter Quint) i l'antiga institutriu (Miss Jessel), que havien mort en condicions misterioses, freqüenten Bly i tenen una influència nefasta sobre els nens.


[edita] Vegeu també