[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

UCP4 - Viquipèdia

UCP4

De Viquipèdia

UCP4
Identificadors
Símbol UCP4 , SLC25A27, FLJ33552
HUGO 21065
Entrez 9481
RefSeq NM_004277
UniProt O95847
Altres dades


UCP4 (proteïna desacobladora 4) és una proteïna del grup de proteïnes desacobladores mitocondrials membres de la família de transportadors d'anions localitzats a la membrana mitocondrial interna com també ho són el transportador de fosfat inorgànic entre altres.

Totels les UCP reben el seu nom degut a l'elevada homologia d'aquestes proteïnes amb UCP1 (o termogenina), proteïna que genera calor mitjançant el desacoblament de la fosforilació oxidativa de cadena respiratòria. Tot i que UCP2 i UCP3 estan estretament relacionades a UCP1, UCP4 i UCP5 divergeixen molt més i es troben filogenèticament més allunyades de les altres proteïnes desacoplants relacionades amb altres transportadors com el d'oxoglutarat.


[edita] Funció

UCP4 és específica de cervell[1] i la seva homologia amb UCP1 (29%) és més baixa que la que presenten UCP2 i UCP3 entre si i respecte UCP1.

Tot i que UCP4, s'expressen més en cervell que no pas UCP2, la funció d'aquesta UCP en les neurones no ha estat encara establerta. S'ha suggerit, com en el cas d'UCP5, que podria modular la producció d'ATP i ROS, com suggereixen alguns resultats d'expressió ectòpica d'aquestes proteïnes en diferents línies cel·lulars. També s'ha postulat la seva funció en relació a funcions neuronals com a neuromoduladores a traves de la regulació de la temperatura. Sembla ser que la proteïna UCP4 humana (hUCP4) podria regular l'homeostasi i senyalització del calci, suposadament, reduïnt el potencial de membrana mitocondrial i segrestant calci. La sobreexpressió d'UCP4 en preadipòcits inhibeix la diferenciació dels preadipòcits a adipòcits, estimulant-ne la proliferació, tot i així, el seu paper en adipòcits és encara menys conegut.

[edita] Referències

  1. Echtay KS (2007). «Mitochondrial uncoupling proteins--what is their physiological role?». Free Radic Biol Med. 43 (10): 1351-1371. link