[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Txakra - Viquipèdia

Txakra

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:

verificar terminologia i interès del contingut
Situació dels txakres
Situació dels txakres

Un txakra és un nus d'energia al cos humà tal com s'ensenya a l'hinduisme i els seus sistemes espirituals del ioga i altres cultures relacionades. El cos humà té 7 txakres principals i incomptables de menors. Els canals o camins per on flueix l'energia vital, o prana, cap als txakres o dels mateixos s'anomenen nadirs. La medicina tradicional xinesa veu, o modelitza, el cos humà com un sistema d'energia. Els afins a la New Age també creuen en les txakres. Txakra vol dir "roda" en sànscrit.

Taula de continguts

[edita] Informació general

Un txakra és un punt d'energia vital. Hi ha set txakres en el cos -cadascún és una interfase pel fluxe d'energia vital. Un txakra vitalitza un cos físic i està associat amb les interaccions de natura físicomental. La tecnologia existent no és capaç de mesurar energia vital o txakres.

Els set txakres principals es descriuen en una columna ascendent des de la base de la columna a la crisma (el cap). Cada txakra està associat amb cert color, múltiples funcions específiques, un aspecte de la consciència, un element clàssic i altres correspondències.

txakra color funcions
primàries
element
associat
txakra arrel vermell instint,
sexual energia
terra
txakra Navel (Hara) taronja emoció aigua
plexe Solar txakra groc intel•lecte foc
txakra cor/pulmons verd esmeralda
o rosa
devoció,
amor,
compassió,
curació
aire
txakra coll blau clar dicció,
auto-expressió
éter
Tercer ull blau fosc intuició,
temps
Txakra Corona
(just sobre el cap)
blanc-platejat;
pot tenir el color del dominant txakra
connexió
amb Déu
espai

[edita] Origen

La menció més antiga dels txakres es troba a les Upanishads tardanes (que inclouen, específicament, la Upanishad Brama i la Upanishad Yogatattva ). Aquests models vèdics van ser adaptats pel Budisme Tibetà as Vajrayana theory, and in the Tantric Shakta theory of txakres.

[edita] Models variants

Txakrologia (del sànscrit txakra "roda", i del grec logos "tractat", és un neologisme, usat de vegades a la medicina alternativa i els practicants de filosofies esotèriques, per l'estudi de txakres.

Hi ha moltes txakrologies diferents, algunes basades en antigues tradicions esotèriques tàntriques hindús, interpretacions New Age, ocultisme occidental, etc... També hi ha algunes referències per a txakrologies antigues Gregues i Cristianes també.

Com el filòsof esotèric i metge croat Arvan Harvat diu, és molt difícil desenvolupar una ciència txakra unificada que integri tots els elements de les txakrologies actuals.


[edita] Els txakres tàntrics

El tantra (shakta o shaktisme) descriu set txakres primàries internes :

  1. Muladhara
  2. Swadhisthana
  3. Manipura
  4. Anahata
  5. Vishuddha
  6. Ajna
  7. Sahasrara

[edita] Centres de pregària Hesixàstics

La mística moderna Hesixàstica ens diu que els centres de pregària són punts de concentració o meditació en el cos, que s'usen durant la pregària hesixàstica. Comparar amb les txakres Tàntriques i doctrines similars en el Budisme Tibetà. Aquesta terminologia no és usada en el Cristianisme Orthodox i no és part del Hesixasme tal com es practica a les Esglésies Ortodoxes.

S'especifiquen quatre centres (font: Kheper.net article):

  1. Centre cerebrofrontal: Posicionat entre les celles (comparar amb ajna).
  2. Centre bucolaringeal .
  3. Centre pectoral : Posicionat a la regió mitja i superior del pit.
  4. Centre cardiac : Posicionat a prop de la part superior del cor (comparar amb Anahata).


És interessant referir-se aquí al budisme tibetà on la seqüència de centres és molt similar amb la hesixàstica. La seqüència comença amb les celles i arriba al cor, que simbolitza la consciència més alta .

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços Externs