[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tunip - Viquipèdia

Tunip

De Viquipèdia

Tunip fou una ciutat-estat de Síria, esmentada per primer cop als texts egipcis i després sovint en els hitites. La seva situació no es coneix. El més probable és que fos a la vall mitjana de l'Orontes al sud del Ghab. La ciutat era "a dos dies de marxa de Nuhase" i Nuhase, al sud d'Alep, ocupava la part nord del mitjà Orontes. Algunes inscripcions egípcies la situen a la terra d'Amurru.

La ciutat apareix ja esmentada vers el 1900 aC com una de les ciutats amb les que Egipte comerciava en temps d'Amenemhet II, segons indiquen els "llibres dels dies" egipcis.

Vers el 1500 el rei de Tunip va esdevenir vassall de Mitanni.

Tuthmosis III parla d'un cap de Kheta, a la terra d'Alep al nord de Tunip. Des Irqata a la vora de Samur, ciutat properas a la moderna Tartus, els egipcis van ocupar Tunip a la meitat del segle XV aC. En aquesta època Tunip era el poder dominant al nord de Síria, i les ciutats d'Ullaza, Samur, Irqata i Ardata, conquistades per Egipte, li pertanyien. L'altre poder era el regne de Cadeix. Les conquestes egipcies no van poder ser respotes per Mitanni i finalment foren confirmades per un tractat.

Vers el 1400 aC un tractat entre els reis Ir-Addu (Ir-Dim) de Tunip i Niqmepa d'Alalakh situa Tunip amb frontera amb Alalakh; Tunip seria al sud del riu Ghab, a la vall mitja de l'Orontes. Tunip era a dos dies de marxa de Nuhashe, un regne del nord de Síria, al sud d'Àlep i al nord de l'Orontes mitjà.

Ramsès II diu que va conquerir Dapur, ciutat de la regió de Tunip a la terra de Naharin; Dapur era a la terra d'Amurru i per tant Tunip seria també a Amurru, i en aquest cas l'única posició factible es Tell Asharneh. Això fou posat en dubte per la troballa d'un document a Baalbek escrit en caràcters cuneïformes que portava el nom de Baal Tunip, reforçant la teoria de Velikovsky que identificava Tunip amb Baalbek, però aquesta identificació té avui dia molts pocs seguidors.

La ciutat fou destruïda el 721 aC per el rei assiri Sargon II i va restar abandonada fins el temps de la primera croada al començament del segle XII, quant s'hi va establir una guarnició militar d'observació dels croats vers el 1109, i es van construir alguns magatzems, torres d'observació i casernes, controlat la ciutat d'Apamea mes al sud, i vigilant als àrabs que dominaven el proper castell de Qalat Sheizar.