[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Trasideu d'Agrigent - Viquipèdia

Trasideu d'Agrigent

De Viquipèdia

Trasideu d'Agrigent (Thrasydaeus), Θρασυδαῖος) fou tirà d'Agrigent fill i successor de Teró d'Agrigent.

Durant el govern del seu pare fou nomenat governador d'Himera on, per la seva conducta arbitraria i violenta, es va alienar als ciutadans, que van estar a punt de revoltar-se. Van demanar ajut a Hieró I de Siracusa, però aquest va fer saber a Teró el que passava; Teró va fer matar als més desafectes i a altres els va enviar a l'exili i va poder restablir plenament l'autoritat. No se sap si el seu fill va romandre al front del govern.

Però a la mort de Teró el va succeir sense oposició en la sobirania de les dues ciutats. Altre cop el seu caràcter violent el va fer impopular a Agrigent com abans havia passat a Himera. Va renovar la guerra amb Hieró contra el que ja havia lluitat en vida del seu pare, i va reunir una important força de mercenaris, a més d'una lleva general a Agrigent i Himera, però fou derrotat després d'una obstinada i sagnant lluita; després de la derrota la ciutat d'Agrigent es va revoltar.

Va fugir a Grècia i fou arrestat a Megara i executat públicament. Diodor situa tots aquestos esdeveniments el 472 aC, l'any de la mort de Teró, però probablement va passar algun temps més.