Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Transkei - Viquip??dia

Transkei

De Viquip??dia

Transkei
Bandera de Transkei
Localitzaci?? de Transkei a l'actual ??frica del Sud
Capital Umtata
Creaci?? 1976
Dissoluci?? 1994
Llengua oficial xosa

Transkei era un bantustan de l'antiga Sud-??frica, que va rebre unilateralment la independ??ncia el 1976, tot i que no fou pas reconegut per cap altre estat. Tenia 41.600 km?? i una poblaci?? de 3.300.000 habitants. La capital era Umtata (86.000 habitants).

[edita] Organitzaci?? pol??tica

Fou creat per a l'??tnia xosa (94 % de la poblaci?? del bantustan), per tal de premiar al cabdill lleial Kaiser Matanzima i desposeir de la nacionalitat sudafricana a un bon nombre de negres sudafricans, fet accentuat amb la independ??ncia del 1976. La majoria dels te??rics habitants, per??, residien als barris baixos de Johannesburg i de les grans ciutats a la recerca de feina, ja que el territori ??s pobre en recursos i no t?? capacitat per a mantenir tanta poblaci??. Els principals partits pol??tics del bantustan eren:

  • Transkei National Party, fundat el 1987 i dirigit per Kaiser Matanzima, partidari dels homelands.
  • Transkei National Independent Party (TNIP), fundat el 1964 i dirigit per Nyangelizwe V. Ndamase, al poder en el bantustan de Transkei. Fundat per Matanzima, el 1987 en fou expulsat i fund?? un altre partit.

[edita] Hist??ria

Origin??riament era un territori xosa cedit a la corona brit??nica per la Convenci?? de Sand River de 1853 i amb uns 6.609 km??. Va rebre institucions aut??nomes sota aun cabdill xosa el 1894, i el 1921 va protagonitzar una revolta amb immolaci?? de ramat que provocaria una epid??mia de fam.

El 1955 va rebre autonomia de les autoritats sudafricanes, per?? el territori no fou delimitat fins el 1959, amb l'aprovaci?? de la Promotion of Bantu Selfgovernment Act. El 1963 es convocaren les primeres eleccions, en les que el National Independence Party de Kaiser Matanzima ven?? al Democratic Party de Victor Poto. Els Poqo, mil??cia pr??xima al Congr??s Panafric?? organitzaren disturbis al Transkei en els que hi moriren dos blancs i sis negres. Uns 3.000 activistes foren detinguts i el grup rest?? desarticulat.

El 1976 va rebre la independ??ncia de manera unilateral, cosa que no fou reconeguda per cap estat del m??n. El 1978, per??, Matanzima reclam?? Griqual??ndia Oriental i el 1981 protest?? davant la pretensi?? del govern sudafric?? de concedir la nacionalitat de Transkei a gaireb?? tots els negres de la Prov??ncia del Cap.

El 1987 Kaiser Matanzima va perdre les eleccions i fou substitu??t per Nyangelizwe V. Ndamase. Tamb?? fou expulsat del partit en no acceptar els resultats i en fund?? un altre. Aquests enfrontaments afebliren els partidaris de la independ??ncia del bantustan, de manera que quan el 1994 fou reintegrat a Sud-??frica les protestes foren m??nimes.

Bantustans a Sud-??frica a l'era de l'apartheid Bandera de Sud??frica
Bophuthatswana | Ciskei | Gazankulu | KaNgwane | KwaNdebele | KwaZulu | Lebowa | QwaQwa | Transkei | Venda
Els nominalment independents s??n en cursiva