[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Torre del Breny - Viquipèdia

Torre del Breny

De Viquipèdia

La Torre del Breny, coneguda popularment com a Torre dels Dimonis, és un sepulcre monumental romà construït al segle III a pocs metres d'on conflueixen els rius Cardener i Llobregat, a Castellgalí (Bages). El nom actual sembla una falsa grafia d'Elbreny, derivació probable d'Elderind, propietari dels terrenys al segle X. És considerat un dels mausoleus més importants que queden dempeus de la Hispània dels romans.

És un edifici en forma de temple de planta quadrada, d'uns 10 m de costat i 3 d'alçada, cobert amb volta sense pòrtic. Observant les seves fermes i escairades pedres ens podem imaginar la grandària que podia arribar a tenir el monument.

Es mantingué en bon estat de conservació fins el 1870, que en fou destruïda la part superior per la construcció d'una resclosa. Afortunadament, queda encara el testimoni de l'historiador francès Alexandre de Laborde, que quan va visitar el monument el 1805 en va fer una completa descripció. Així sabem, per exemple, que a la part superior del cantó oest s'hi erigia un fris que representava una figura femenina nua, acompanyada per a dos lleons i motius vegetals.

Una de les llegendes que s'expliquen sobre el monument ens explica que va ser construït en una sola nit per un savi diable ajudat per una vella amiga que li duia les pedres que li feien falta. L'endemà, mentre la vella duia a l'espatlla una de les grans pedres, el diable li va dir amb veu de tro: "Seny! No t'has adonat que ja s'ha acabat la Torre del Breny?" Així deixà amb un pam de nas a la vella.

[edita] Enllaços externs