[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tomografia computada - Viquipèdia

Tomografia computada

De Viquipèdia

Escànner de tomografia computada.
Escànner de tomografia computada.

La tomografia computada (TC), abans coneguda com a tomografia axial computada (terme que ja no s'utilitza perquè actualment es poden obtenir imatges en tots els plans) és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs X. Funciona col·locant el subjecte en un gran anell que té forma de bunyol. Aquest anell conté un tub de raigs X i, directament davant d'ell (a l'altre costat del cap del subjecte), hi ha un detector d'aquest tipus de raigs.

El feix de raigs X que passa a través del cap del pacient, i el detector amida la quantitat de radioactivitat que el travessa. L'emissor i el receptor de raigs X exploren el cap des de davant fins al darrera. Després es desplacen al voltant del anell uns quants graus, i es torna a mesurar la transmissió de raigs X. El procediment es repeteix fins que el cervell s'ha examinat des de tots els angles.

L'ordinador rep la informació i traça un dibuix bidimensional d'una secció horitzontal del cervell. El cap del subjecte es mou llavors cap a dalt o cap abaix mitjançant l'anell i obté un registre d'una altre secció del cervell.

La TC ha estat amplament utilitzat en el diagnòstic de diferents patologies cerebrals com tumors, embòlies, hidrocefàlies i malalties degeneratives com l'esclerosi múltiple.

Els avantatges de la TC pel subjecte són la certesa de necessitar una operació cerebral, mentre que també és molt útil en neuropsicologia, especialment per determinar graus de dany cerebral, ja que permet determinar amb un elevat percentatge d'èxit, la localització d'una lesió cerebral.