[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tomàs l'Eslau - Viquipèdia

Tomàs l'Eslau

De Viquipèdia

Tomàs l'Eslau fou un militar bizantí, al que l'emperador Lleó V de Bizanci va confiar el comandament militar i naval a l'Àsia.

Quan el seu rival Miquel II va pujar al tron, es va revoltar i va concertar una aliança amb el califat. El 821 fou coronat a Antioquia de l'Orontes pel patriarca Job i va reunir un fort exèrcit de vuitanta mil homes en el que el historiador Genesi diu que hi havia sarraïns, abasgis, getes, alans, caldeus, armenis, vàndals, paulicians, i altres sectaris.

A la part oriental de l'Imperi va dir que era l'antic emperador Constantí VI que havia escapat de ser cegat, i a la part occidental es presentà com a defensor de la iconofília. En general es va presentar com a campió dels pobres i va abaixar les taxes. Aviat tots els themes de l'Àsia Menor es van posar del seu costat menys dos (si que li va donar suport el thema naval) .

Com que no tenia fills va adoptar un jove desconegut que fou proclamat august, i al capdavant del seu exèrcit va marxar contra Constantinoble. El seu fill adoptiu fou mort a la vora de l'Hel·lespont i Tomàs va adoptar llavors a un antic monjo, que portà el nom d'Anastasi; després va creuar l'Hel·lespont i va assetjar Constantinoble. El seu exèrcit va creuar a Tràcia i la lluita davant la capital va durar fins el 824 però tots els seus atacs foren rebutjats. En aquest any fou derrotat pels búlgars i es va retirar a Arcadiòpolis on fou obligat a rendir-se per Miquel II. Se li van tallar les mans i finalment se'l va deixar morir en una presó, on va expirar al cap de pocs dies.