[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Timoteu de Milet - Viquipèdia

Timoteu de Milet

De Viquipèdia

Timoteu (Timotheus, Τιμόθεος) (vers 446 aC-357 aC) fou un famós músic i poeta nadiu de Milet, fill de Tersandre (Suides diu de Tersandre, o de Neomis, o de Filòpolis). Va morir amb 90 anys segons una inscripció i amb 97 segons Suides. Va florir als anys a l'entorn del 400 aC en endavant.

Va introduir algunes innovacions destacades en música i per això fou atacat per altres músics conservadors.

Sobre la seva vida es tenen poc detalls. Va viure un temps a la cort del regne de Macedònia; va visitar Esparta; va seguir l'escola musical de Frinis (també nadiu de Milet) al qual va derrotar una vegada en un concurs. Les seves innovacions no foren ben acollides en lloc ni tant sola a Atenes on la música de Melanípides i Frinis ja estava introduïda i acceptada feia temps.

Segons Esteve Bizantí va morir a Macedònia i el seu epitafi deia: Πάτρα Μίλητος τίκτει Μούσαισι ποθεινὸν Τιμόθεον, κιθάρας δεξιὸν ἡνίοχον

Va cultivar les més artificials i intricades formes musicals, i va usar instruments musicals sense acompanyament vocal de manera més extensiva que cap compositor abans. En contra de l'antiga practica va preferir el cromàtic als altres generes de musica i el va usar amb una freqüència que en fou considerat el inventor; la seva innovació més important fou l'afegit de noves seqüències a la cítara i sembla que la seva lira tenia onze cordes (abans mai havia passat de 10).

Les seves composicions eren generalment referides als antics mites, però els fragments que es conserven són insuficients per jutjar. El seu llenguatge fou redundant i luxuriós; com altres poetes ditiràmbics va composar obres en cadascuna de les especies de poesia lírica

Segons Esteve Bizantí va composar 18 llibres musicals amb 8000 versos; Suides diu que foren 19 llibres musicals, 36 poemes, 8 diassceuae (διυσκευαί que és sospita que eren composicions d'altres poetes convenientment adaptades), 18 ditirambes, 21 himnes, alguns encomis i altres obres. Els títols que dona Suides són:

  • Ἄρτεμις
  • Πέρσαι ἢ Ναύπλιος, probablement Πέρσαι, Ναύτιλος, dues obres
  • Φινείδαι
  • Λαέρτης