[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tiara (barret) - Viquipèdia

Tiara (barret)

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «tiara».

Tiara era un barret amb una corona llarga; era el barret que caracteritzava als habitants del nord-oest d'Àsia i més especialment als armenis, parts i perses, a diferencia dels grecs i romans el barret dels quals tenia una corona baixa. El barret dels misis, anomenat més tard barret frigi, era una mena de tiara amb unes orelleres que es lligaven sota la barbeta, de porpra tenyida.

[edita] La tiara a l'antiguitat

El rei de Pèrsia portava una tiara erecte i la dels seus súbdits era suau i flexible queien per un costat. La tiara del rei persa es distingia pels esplèndids colors i per una diadema que l'encerclava i que tenia punts blancs sobre fons blau. Els perses l'anomenaven cidaris (o kirapis); des de temps molt antics la tiara del rei estava adornada amb or i joies.

Bonifaci VIII amb tiara
Bonifaci VIII amb tiara

[edita] Tiara papal

La tiara papal és una mitra alta amb tres corones que va representar al papat. Era un birret cònic o semioval rodejat de tres corones, amb dos cintes penjant. Va sorgir al segle X i va rebre el nom al segle XII. Va substituir al camelaucum, que ja existia al segle VIII per cobrir el cap del papa, que era una mena de elms blanc de lli, sense caràcter litúrgic.

Vers el segle XIII la tiara papal només tenia una corona que era dentada i radiant. Amb Bonifaci VIII se li va afegir una segona corona i vers el 1310 una tercera que va adquirir caràcter permanent a patir de Benet XII. Tiares papals foren usades per tots els papes des de Climent V fins a Pau VI (1963) que la va deixar de costat a patir del concili Vaticà II, sense però, aborli el seu ús. Cap dels seus successors ha estat coronat amb tiara. La tiara com a símbol papal figura al escut del Vaticà i als escuts personals dels papes fins a Benet XVI que a l'escut la va substituir per una mitra però de tres corones.

escut de Benet XVI
escut de Benet XVI

[edita] Tiara episcopal

La tiara es una mitra de bisne de forma rígida i amb tres corones, cadascuna amb un significat:

  • La corona superior representa la glòria de ser elegit
  • La corona central representa el poder donat pr Cristo a Pere a la terra i al cel
  • La corona inferior representa el magisteri de ser cap de l'església universal i del seu poder sobre aquesta