[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teopomp de Quios - Viquipèdia

Teopomp de Quios

De Viquipèdia

Teopomp de Quios (Theopompus, θεόπομπος) (vers 378 aC-303 aC), fou un historiador grec fill de Damasistrat i germà del retòric Càncal.

Va estudiar a l'illa a l'escola d'Isòcrates d'Atenes i va tenir com a company a Èfor de Cumes. Va acompanyar al seu pare quan fou desterrat per defensar els interessos espartans a Quios, però va poder tornar a l'illa vers el 333 aC quan tenia 45 anys (el seu pare ja havia mort) després que el govern de l'illa autoritzés la tornada dels exiliats a petició d'Alexandre el Gran.

Seguint el consell d'Isòcrates, Teopomp no va dedicar la seva capacitat oratòria als plets sinó que la va aplicar a la història; va composar diversos discursos coneguts per eidètics, que consistien en narracions sobre fets reals que eren llegides com elogis a les ciutats-estats; va fer aquestos discursos arreu de Grècia ja que la seva fortuna li permetia no haver de dedicar-se a escriure per altres.

Va participar en un concurs d'oratòria a Halicarnàs, en honor del difunt Mausol de Cària, el 352 aC, en el que es va enfrontar al seu mestre Isòcrates i a Naucrates, i va obtenir la victòria.

Després del 333 aC va adquirir una posició dirigent a l'estat de Quios, però el seu temperament i el seu suport al partit aristocràtic li va crear aviat molts enemics entre els quals el principal fou Teòcrit, un altre deixeble d'Isòcrates, i oposat a Alexandre el Gran; quan aquest va morir i la casa reial macedònia es va esvair en pocs anys, va perdre progressivament la seva posició i finalment fou desterrat de Quios vers el 306 aC o 305 aC. Va anar a Egipte vers el 305 aC als 73 anys; Ptolemeu I Sòter no el va voler rebre i fins i tot el volia executar, però alguns dels amics de l'orador van intercedir al seu favor.

Va morir vers el 303 aC o poc després

Les seves obres són:

  • 1. Ἐπιτομὴ τῶν Ἡρρδότου ἱστοριῶν epítom de l'Història d'Heròdot,
  • 2. Ἐλληνικαὶ ἱστορίαι or Σύνταξις Ἑλληνικῶν, Història de Grècia en 12 llibres continuació de la de Tucídides
  • 3. Φιλιππικὰ, o Ἰστορίαι (κα? ἐξοχὴν, Historia de Filip II en 58 llibres
  • 4. Orationes Συμβουλευτικοὶ λόγοι
  • 5. Συμβουλευτικοὶ λόγοι, o Συμβουλαὶ πρὸς Ἀλέξανδρον o Συμβουλευτικὸν πρὸς Ἀλεξάνδρον o Ἐπιστολὴ πρὸς Ἀλέξανδρον
  • 6. Κατὰ Πλάτωνος διατπιβή
  • 7. Περὶ εὐσεβείας