[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tardu - Viquipèdia

Tardu

De Viquipèdia

Tardu fou el segon yabghu dels turcs occidentals (575-603). Va succeir al seu pare Istami quan aquest va morir el 575. En xinès es conegut com Ta-t'eou.

Tardu estava molest per un tractat que els bizantins havien fet amb els àvars, que podrien ser els heftalites refugiats a la Rússia del sud. Aquesta complicació va provocar que enviés un exèrcit contra els establiments grecs de Crimea; els turcs es van aliar a la horda dels huns Uturgur (una de les hordes en que s'havien dividit els huns occidentals) dirigida per Anagai, i junts van assetjar Bosporos o Panticapea (576) i més tard Quersonès (581). Els atacs turcs als establiments grecs e Crimea van durar fins el 590.

Però el conflicte amb Bizanci no va impedir a Tardu de fer la guerra als perses i el 588 o 589 van envair la Bactriana sota control persa i va arribar a Herat. Bahram VI (590-591) els va rebutjar, però aprofitant la guerra civil entre Bahram VI i Cosroes II el 591, va tornar a la zona. Bahram va fer aliança amb els turcs i els va cedir Bactriana a canvi d'ajut contra el seu rival; així Bactriana va passar als turcs i el 597 o 598 ja no hi ha dubte que dominaven Balkh i Kunduz [1].

Tardu va trencar relacions amb el khan dels turcs orientals vers el 582 i va agafar ell mateix el títol de gran khan (kakhan) encoratjat per Xina. Va atacar als turcs orientals vers el 585, però fou rebutjat quan els xinesos van canviar la seva aliança.

Vers el 598 Tardu va enviar una ambaixada a Bizanci on es titulava khan suprem, gran cap de les set races i senyor dels set climes. Quan va morir el khan dels turcs orientals Tu-lan (600), Tardu va voler refer la unitat turca i el 601 va atacar Txang-ngan, la capital xinesa, i a l'any següent el districte de l'Ordos, dominat per Tu-li. Vers el 602 dominava des de l'oasi d'Ha-mi fins a la mar d'Aral, i des de Pèrsia (amb frontera al sud de l'Oxus, incloent Merw, Bactriana i Tokharistan, fins al nord de l' Hindu Kush

Però el 603 la tribu dels tolös o töläch (després uigurs) que vivien a la Dzungària, es van revoltar instigats per Xina. Minat per les revoltes i els enemics a la seva pròpia cort, Tardu va haver de fugir al Koku Nor (603) on va desaparèixer. El khanat occidental es va dividir: El net de Tardu, Che-kuei va dominar la part occidental amb Tashkent, i un anti-khan, Tchu-lo es va fer l'amo de la regió oriental amb centre a l'Ili.

[edita] Nota

  1. El historiador armeni Sebeos diu que el 597-598 els perses, dirigits pel general armeni Sempad Bagratouni, van fer un contraatac al país turc, i van arribar fins a Balkh