[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Túnica - Viquipèdia

Túnica

De Viquipèdia

Túnica (Tunica) fou el vestit comú de romans i grecs.

El chiton era la túnica pròpia dels grecs, i n'hi havia de dues classes: la dòrica i la jònica; la dòrica, portada per homes, era curta i la jònica llarga. La túnica dòria es va estendre finalment a tota Grècia.

Tucídides ja esmenta aquest vestit a Atenes on sembla haver estat introduïda pels jònics d'Àsia i quan encara no es portava al Peloponès. Era el vestit comú dels grecs al segle V aC ja durant les guerres perses i en temps de Pèricles es va imposar el model dòric; la distinció entre els dos models va romandre per les dones. Les verges espartanes no podien portar res més que la túnica (que deixava la part de dalt al descobert) fins i tot quan estaven en companyia dels homes, però en canvi les dones casades havien de portar alguna cosa més a la part de dalt que els tapès els pits.

La túnica jònica fou d'origen cari segons Heròdot i dels caris va passar als jònics. Aquestos el van exportar a Atenes on es portava la túnica dòrica que va acabar imposant-se. Els grecs acostumaven a portar alguna cosa més que la túnica, però també es podia portar sola; pels joves portar alguna cosa més era senyal de feminitat.

La túnica romana era el vestit que es portava generalment; al damunt es portava la toga. Les primeres túniques (posteriors a la toga) que es van introduir eren diferents; era un vestit curt i sense mànigues anomenat Colobium ja que era considerat efeminat pels homes portar mànigues (manicatae) i fins als peus (talares). Juli Cèsar va portar la túnica amb mànigues i durant l'Imperi fou el model habitual (amb mànigues i fins els peus).

Els dos sexes portaven túnica, una dins i una fora; un d'ells equival a la moderna samarreta i l'altra a la camisa. Quan els romans van començar a portar dos túniques es creu que es van anomenar subucula i indusium (altres pensen que eren el nom de la túnica d'home i la de dona, però es més probable la de sota i la del damunt; interula, paraula d'un origen posterior, s'anomenava a la túnica dels dos sexes. Era freqüent portar dos túniques com a protecció contra el fred, i fins i tot se sap que August en portava quatre.

El vestit de l'home consistia generalment però en dos túniques i la toga i les dones només una túnica i al damunt l'estola. Les túniques femenines eren llargues, més que les dels homes, i sempre amb mànigues. Les túniques algunes vegades foren adornades amb uns objectes daurats anomenats leria.

La gent pobre que no podia comprar la toga, portava només túnica (al poble senzill se l'anomenava tunicati, contra el poble més poderós anomenat togati). Al que portava només la túnica se l'anomenava nudus.

A la celebració del triomf els generals portaven la toga picta i sota una túnica anomenada tunica palmata o tunica Jovis perquè es guarda al temple Capitolí. Túniques d'aquesta mena foren entregades pel senat als reis estrangers com a regal.