[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sofia del Palatinat - Viquipèdia

Sofia del Palatinat

De Viquipèdia

Sofia del Palatinat, electora de Hannover (L'Haia 1630 - Hannover 1714). Princesa del Palatinat amb el tractament d'altesa que contragué matrimoni amb l'elector Ernest August de Hannover.

Nascuda el dia 14 d'octubre de 1630 a L'Haia on la seva família vivia exiliada des de 1622. Filla de l'elector Frederic V, elector palatí i de la princesa Elisabet d'Anaglaterra. Sofia era néta per via paterna de l'elector Frederic IV, elector palatí i de la princesa Lluïsa Juliana d'Orange-Nassa; i per via materna ho era del rei Jaume I d'Anglaterra i de la princesa Anna de Dinamarca.

L'electora palatina intentà un casament avantatjós per la seva filla petita. Així, intentà concertar un matrimoni entre Sofia i el rei Carles II d'Anglaterra. Ara bé, l'escàs interès de la princesa palatina féu que el matrimoni no arribés a bon port i Sofia es traslladà a viure amb el seu germà, el nou elector Carles I Lluís, elector palatí.

El dia 30 de setembre de 1658 contragué matrimoni a Heidelberg amb el duc i després elector Ernest August de Hannover, fill del príncep Jordi de Brunsvic-Lüneburg-Calenberg i de la landgravina Anna Elionor de Hessen-Darmstadt. La parella tingué set fills:

  • SAR el príncep Cristià Enric de Hannover, nat a [[Hannover] el 1671 i mort el 1703.
  • SAR el príncep Ernest August de Hannover, nat el 1674 a Osnabrück i mort el 1728 a Osnabrück.

Interessada enormement en la cultura, mantingué una important correspondència amb Gottfried Leibniz que fou convidat de Sofia i del seu espòs des de 1676 fins a la seva mort el 1716. A part de l'amistat amb Leibniz, Sofia es mostrà interessada en la jardineria essent una bona prova la restauració dels jardins de Herrenhausen a Hannover.

L'Acte d'Establiment de 1701 a la Gran Bretanya nombrà a Sofia hereva al tron anglès en cas que la reina Anna I d'Amglaterra morís sense descendència. Sofia era filla de la princesa Elisabet d'Anglaterra i néta del rei Jaume I d'Anglaterra. A part d'aquest fet, Sofia pertanyia a una família protestant i tenia importants relacions de família amb el rei Guillem III d'Anglaterra espòs de la reina Maria I d'Anglaterra i estandart del protestantisme.

L'Acte de Naturalització de Sofia produïda l'any 1705 garantí definiticament a Sofia el dret d'ocupar el tro britànic, així com de tots els seus descendents protestants de la princesa palatina.

Malgrat que considerablement més vella que la reina Anna I d'Anglaterra, Sofia gaudia d'una salut envejable, a diferència de la reina anglesa. Tot i així, Sofia moria dies abans que Anna a causa d'un colapse cardíac mentre passejava pels jardins de Herrenhausen l'any 1714 als 83 anys. A la seva mort, els drets dinàstics de Sofia passaren al seu fill primogènit, Jordi I de la Gran Bretanya.