[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sofene - Viquipèdia

Sofene

De Viquipèdia

Sofene es una regió d’Armènia, a la part occidental, anomenada Tsopq en armeni i tambe Shahuni. Si be es el nom d’una regió concreta fou aplicat en general a tota la part al nord d’una linea entre Melitene i Amida, fins a la vall del Eufrates en la primera part de recorregut abans del gir al sud. En el període hel·lenístic es va anomenar Armènia Sofene a l’Armènia occidental o Regne de la Petita Armènia . Els romans al segle I van dividir per un temps l’Armenia Menor en dos regnes, el de Petita Armènia al nord (sense incloure Sofene) i el d’Armènia Sofene, amb les regions de Derzene, Keltzene, Acisilene, Khorzene, Daranaliq, Balabitene, Astianene, Sofene pròpia o Sofanene, Anzitene i Arzanene.

La sofene propia es esmentada com Sofanene per Dió Cassi i d’altres, i tenia com a limits: a l'oest el Eufrates (tota la comarca a tocar del riu era el Degik), al nord el Daranaliq, al sud l’Anzitene i a l'est el Palnatoun i el Balahovit o Balabitene.

La capital segons Estrabó era Carcathiocerta, potser Herapolis.

A la partició d’Armènia el 387 entre Romà i Pèrsia, Sofene fou part de la zona de influencia romana junt amb, la Keltzene, l'Acisilene, la Khorzene, el Daranaliq, la Balabitene, l'Astianene, i l'Anzitene; a la resta, que va quedar sota influència persa, se la va conèixer com a Persarmènia.