[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sobrarb - Viquipèdia

Sobrarb

De Viquipèdia

Sobrarb
Sobrarbe
Localització

Localització del Sobrarb respecte de l'Aragó

Comarca de l'Aragó
Estat
• Autonomia
Espanya
Aragó
Capital Boltaña i l'Aïnsa
Superfície 2202,7 km²
Altitud n/d
Població 
  • Densitat
6.854 hab.
3.112,62 hab/km²
Coordenades
Sistema polític
Municipis
Forma de govern

19
Consell comarcal

El Sobrarb és una de les comarques de l'Aragó.

[edita] Història

Sobrarb fou un regne sorgit segons la llegenda al segle VIII, i que existia al segle IX al territori entre els rius Cinca i Gàllec (Gállego en castellà, Galligo en llengua aragonesa), al territori de l'actual Aragó.

No és ni de bon tros segur que el nom del país procedeixi de l'aparició d'una creu "sobre un arbre" (en llatí "sobre arbre"). Existeixen altres possibles etimologies.

La llegenda parla d'un noble d'estirp vascona, anomenat Garzi Ximeniz (Garcia Ximenis), que es va rebel·lar contra els àrabs l'any 724 en el territori entre entre el Cinca i el Gàllec: l'aparició d'una creu sobre un arbre va ser considerat un símbol, i va donar nom al territori que es va dir Sobrarbe (català Sobrarb). El relat llegendari és poc creïble, i sembla demostrat que al costat d'elements verdaders, però posteriors cronològicament, es van afegir altres de més dubtosa veracitat. En tot cas és probable que la llegenda tingui un fons de veritat, doncs la existència del regne de Sobrarb amb posterioritat està acreditada.

[edita] Llista de Municipis

Abizanda, l'Aínsa-Sobrarbe, Bárcabo, Bielsa, Boltaña, Broto, Fanlo, Fiscal, La Fueva, Gistaín, Labuerda, Laspuña, Palo, Plan, Puértolas, El Pueyo de Araguás, San Juan de Plan, Tella-Sin i Torla


 
Comarques de l'Aragó
Bandera de l'Aragó
Alt Gàllego · Andorra-Serra d'Arcs · Aranda · Baix Aragó · Baix Aragó-Casp · Baix Cinca · Baix Martín · Camp de Belchite · Camp de Borja · Camp de Carinyena · Camp de Daroca · Cinco Villas · Cinca Mitjà · Comunitat de Calataiud · Comunitat de Terol · Cuencas Mineras · Foia d'Osca · Gúdar-Javalambre · Jacetània · Jiloca · Llitera · Maestrat aragonès · Matarranya · Monegres · Ribagorça · Ribera Alta de l'Ebre · Ribera Baixa de l'Ebre · Saragossa · Serra d'Albarrasí · Sobrarb · Somontano de Barbastre · Tarassona i el Moncayo · Valdejalón