[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Smaüg - Viquipèdia

Smaüg

De Viquipèdia

Smaüg és el nom que rep l'últim dels grans dracs de la Terra Mitjana, l'univers ficitici descrit per J.R.R. Tolkien.

És l'antagonista principal de la novela El Hòbbit, que narra com un grup de nans intenta recuperar el tresor i el regne de la Muntanya Solitària que el drac els havia usurpat. Smaüg és descrit com a roig/daurat, i als annals del Llibre Roig es menciona que era de grans dimensions; situant-lo com el segon drac més gran de la Terra Mitjana (després d'Ancalagon). Es coneix també com a Smaüg el Daurat o Smaüg el Magnífic.

[edita] El Hòbbit

A la trama de El Hòbbit, un grup de nans lideraven una expedició per recuperar el tresor que el drac els havia usurpat feia temps. Amb ells portaven un hòbbit en qualitat de lladregot, Bilbo Saquet, que els havia d'ajudar en la missió.

Smaüg coneixia detalladament cadascun dels objectes del seu tresor, i immediatament va reconèixer el robatori d'una altrament inconsequent copa per part de Bilbo. Segons Tolkien, la seva ira era aquella que "només es veu quan la gent molt rica perd alguna cosa que feia temps que tenia però que realment mai no havia ni volgut ni utilitzat." Aquest robatori d'una copa, l'extensiu coneixement d'Smaüg de cada element del seu tresor, i la posterior còlera del drac recorden la història de Beowulf, de la que Tolkien n'era un expert destacat i que va descriure com "la font més valuosa" per El Hòbbit. Entre les altres possessions d'Smaüg hi havia la Pedra de l'Arca i diverses cotes de mithril, una de les quals va ser regalada a Bilbo per part de Thorin Escutderoure. A El Senyor dels Anells, situat anys desprçes, la cota salva molts cops la vida de Frodo.

El pit d'Smaüg estava cobert de gemmes, que el feien gairebé invulnerable. Però quan Bilbo el va trobar al seu cau, va copsar una part sense cobrir al pit esquerre. Quan Bilbo va descriure aquesta debilitat als seus companys nans, va ser escoltat per un corb que ho explicà a Bard l'Arquer d'Èsgaroth. Quan Smaüg va atacar la ciutat, Bard va disparar una fletxa al punt descobert del drac, causant-li la mort.

Després de la mort del drac, Thorin i els seus van reclamar el tresor. Això va crear un coflicte amb Brad i el rei elf Thrànduil del Bosc Llobregós, que volien una part del tresor com a compensació pel mal que els dracs havien causat als seus regnes durant els anys. Thorin va renunciar a repartir el tresor i va declarar la guerra a tots dos. Al final, l'enfrontament directe es va evitar per l'arribada d'un altre exèrcit de goblins i wargs que també volient l'or, desembocant en la Batalla dels Cinc Exèrcits.