[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Skiros - Viquipèdia

Skiros

De Viquipèdia

Skiros o Skyros (Scyros o Scyrus, Σκῦρος) és una illa de la mar Egea una de les Esporades Septentrionals, a l'est d'Eubea. Està formada per dues parts (nord i sud) dividida per un istme.

Antigament tenia una ciutat amb el mateix nom i un riu anomenat Cephissos. La capital encara porta el nom de Skyros o Chora i es al nord-est (abans es deia Sant Jordi); el riu podria ser qualsevol dels rierols. La seva superfície és de 215 km2 i la població de 3000 habitants. L'altura màxima és el mont Kokhilas a la part sud amb 793 metres. A la rodalia hi ha 32 illes i illots. El port de Linaria és al sud-oest. A la part nord hi ha el mont Olímp amb 399 metres.

Tucídides esmenta l'illa com habitada pels dolops i fou conquerida per Cimó II després de les guerres Mèdiques (469 aC) ja que un oracle havia ordenat el 476 aC portar els ossos de Teseu des de l'illa a Atenes. Efectivament els suposats ossos foren portats a Atenes i guardats al Theseium. Cimó va expulsar als dolops i hi va establir colons atenencs i des llavors fou vista com a part d'Atenes i fins i tot a la pau d'Antàlcides reconeguda com a part inseparable d'Atenes junt amb Lemnos i Imbros.

Els macedonis se'n van apoderar (240 aC) però els romans van obligar a Filip V de Macedònia a retornar l'illa a Atenes en el tractat de pau del 196 aC.

Va romandre en mans romanes i bizantines fins el 1205 quant fou ocupada pels venecians i governada pels Ghisi i el Tiepolo fins que vers el 1390 fou ocupada pels otomans, però els bizantins la van recuperar poc després i la van conservar fins el 1453. En aquest any es va posar sota protecció de Venècia. Els turcs la van ocupar el 1538. Va tornar a Grècia el 1830.