[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Simfonia núm. 3 de Brahms - Viquipèdia

Simfonia núm. 3 de Brahms

De Viquipèdia

Simfonia núm. 3
Composició de Johannes Brahms
Forma: Simfonia
Tonalitat: fa M
Composta: estiu de 1883
Publicada:
Catalogació: Op. 90
Estrena: 2 de desembre de 1883, a Viena
Durada: ~40'

La Simfonia núm. 3 en fa major Opus 90 de Johannes Brahms va ser composta a l'estiu de 1883 a Wiesbaden, gairebé sis anys després d'haver acabat la seua Segona Simfonia. Mentrestant, Brahms havia compost algunes de les seues obres mestres, entre les que cal esmentar el Concert per violí, les dues obertures, i el Concert per a piano núm. 2.

Taula de continguts

[edita] Història i estrena

La tercera simfonia està basada probablement en esbossos d'anys anteriors. Un dels seus motius principals s'inspira en la transposició musical de les inicials d'una frase que ell s'estimava molt: "Frei aber froh" (lliure però feliç, FAF, és a dir: fa-la-fa, tot i que realment la segona nota és la bemoll).

Va ser estrenada el 2 de desembre de 1883 per l'Orquestra Filharmònica de Viena, sota la direcció de Hans Richter que la va considerar com l'Eroica de Brahms (al·ludint a la Tercera Simfonia de Beethoven).

[edita] Moviments

La simfonia té quatre moviments, amb una durada total de 40 minuts:

  1. Allegro amb brio
  2. Andante
  3. Poc allegretto
  4. Allegro

[edita] Miscel·lània

El famós tema del tercer moviment va aparèixer a la pel·lícula Aimez vous Brahms? d'Anatole Lidvak, al documental de la BBC The Century of the Self d'Adam Curtis, i també s'usa a la cançó Baby alone in Babylone de Serge Gainsbourg.

[edita] Enllaços externs