[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Severiano Martínez Anido - Viquipèdia

Severiano Martínez Anido

De Viquipèdia

Severiano Martínez Anido (Ferrol, Galícia 1862 - Valladolid, 1938) fou un militar espanyol, tristament famós quan va ocupar el càrrec de Governador Militar de Barcelona. Fou alfères d'infanteria el 1884, comandant per mèrits de guerra a Filipines el 1897 i coronel per mèrits de guerra al Marroc el 1909. El 1912 fou nomenat director de l'Acadèmia d'Infanteria i el 1914 general. El 1917 fou nomenat governador militar de Guipúscoa.

El 8 de novembre de 1920, el president del govern espanyol Eduardo Dato el nomenà governador civil de Barcelona, i el dia 30 dictava una ordre prohibint els sindicats i deportant una trentena de dirigents sindicalistes, al castell de la Mola a Maó. Amb el cap superior de la policia general Miquel Arlegui Bayones i el suport l'oligarquia empresarial, provocà una gran espiral de violència a Barcelona. Organitzant una banda de pistolers (amb el fals Baró de Köning), fent servir els elements dels Sindicats Lliures i dirigint la Llei de fugues provocà solament l'any 1921 uns 142 atemptats contra dirigents obrers, entre ells Salvador Seguí i Francesc Layret.

El 1922 fou enviat per José Sánchez Guerra com a comandant general a Melilla. Miguel Primo de Rivera el nomenà ministre de Governació el 1925-1930, ds d'on va seguir la mateixa política. En proclamar-se la Segona República Espanyola s'exilià a França i no tornà fins l'esclat de la guerra civil espanyola el juliol de 1936, per unir-se als sublevats. Francisco Franco el nomenà ministre d'ordre públic del seu primer govern a Burgos, càrrec que ocupà fins a la seva mort el 1938.