[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Setge de Palau-Saverdera - Viquipèdia

Setge de Palau-Saverdera

De Viquipèdia

Setge de Palau-Savardera
Guerra Civil Catalana
Data abril de 1464
Localitat Girona
Resultat Victòria reialista
{{{mapa}}}
Bàndols
Joan el Gran Generalitat de Catalunya
Comandants
Ivany de Castre Jofre VII de Rocabertí
Forces
Baixes
Jofre de Rocabertí el Vell
Batalla anterior Batalla posterior
Guerra Civil Catalana (1462-1472)
Hostalric - Força Vella - Rubinat - Tarragona
Barcelona (1462) - Girona - Calaf - Barcelona (1465)
Palau-Saverdera - Bisbal d'Empordà - Viladamat - Barcelona (1472)

El Setge de Palau-Saverdera és un acte que tingué lloc en el marc de la Guerra Civil Catalana i que tingué lloc a l'abril de 1464.

Amb l'arribada al poder en el bàndol rebel del conestable Pere de Portugal aquest decidí concentrar l'esforç bèl·lic a les terres de ponent, però volia controlar el nord per tal d'aïllar Girona. El març de 1464 va enviar Pere Joan Ferrer amb cartes a diversos nobles empordanesos per tal que es retessin a l'obediència del nou rei. Entre aquests hi havia el castlà de Palau-saverdera, Ivany de Castre, que tenia aquesta possessió en nom de l'almirall reialista Joan de Vilamarí, que estava casat amb una germana d'Ivany, de nom Elionor.

Davant la negativa d'aquest a retre el castell, el Conestable va enviar els seus homes del nord per tal de retre el castell, eren el vescomte Jofre VII de Rocabertí i el capità portugués Joan de Silva. Aquests van posar setge al castell, amb la curiositat que el vescomte de Rocabertí estava casat amb una germana d'Ivany i Elionor, anomenada Joana. Però no van poder rendir el castell perquè des de Girona s'hi va enviar una expedició comandada per l'indomable Pere de Rocabertí i Jofre de Rocabertí el Vell, un cosí i un tiet del vescomte, respectivament. Per si l'embolic fos poc, Pere de Rocabertí estava completament enemistat amb els Castre, cosa que mostra les problemàtiques d'enemistats i aliances que hi havia en aquesta guerra. La lluita va ser dura ja que Jofre el Vell va morir en aquesta acció.

[edita] Bibliografia