[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Serse - Viquipèdia

Serse

De Viquipèdia

Serse (a vegades citada com Xerxes) és un òpera italiana amb música de Georg Friedrich Händel (HWV 40). Probablement el llibret va ser escrit per Silvio Stampiglia per a una òpera anterior amb el mateix nom del compositor Giovanni Bononcini, però es desconeix qui la va adaptar per a la versió de Händel. Es va estrenar a Haymarket, Londres, el 15 d'abril de 1738, pocs mesos després de l'estrena de Faramondo. En el repartiment inicial cantà Elisabeth Duparc La Francesina, que seria una de les cantants més habituals de Haendel en les següents temporades.

Serse és per a molts la més mozartiana de les òperes de Händel. La passió està barrejada amb la farsa i la sàtira; l'estupidesa humana hi és exposada però no ridiculitzada. La història transcorre a Pèrsia, l'any 480 aC i el personatge principal és el rei Xerxes I de Pèrsia, encara que l'argument té pocs elements realment històrics.

L'òpera va tenir poc èxit i va ser retirada després de només cinc representacions; posteriorment va quedar oblidada per gairebé dos-cents cinquanta anys, fins la seva recuperació l'any 1924. A partir del renaixement de l'interès per la música barroca dels anys 1970 i 1980 va ser reposada nombroses vegades i a poc a poc s'ha convertit en part del repertori estàndard operístic. L'ària que dóna inici a l'obra, Ombra mai fù és una de les peces més conegudes de Händel (habitualment anomenada «el largo de Haendel», tot i que en realitat la partitura indica larghetto).

[edita] Vegeu també