[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Senet - Viquipèdia

Senet

De Viquipèdia

És el foc baixat de la muntanya. Cent falles esperen, per rendir-se a la foguera.
És el foc baixat de la muntanya. Cent falles esperen, per rendir-se a la foguera.

Senet (o Senet de Barravés) és una entitat municipal descentralitzada de la part nord del municipi de Vilaller, a l'Alta Ribagorça. El poble es troba situat a la vall de Barravés a 1.340 m d'altitud, a la confluència de la Noguera Ribagorçana amb el barranc de la Baixada, aigües avall del pantà de Senet.

El clima hi és sever. Té un cens de 92 habitants (2005), la meitat dels quals hi viuen de forma permanent. Hi ha algunes segones residències.

Està comunicat per un vial asfaltat amb la carretera nacional N-230 Lleida-Vielha i amb el poble d'Aneto, a l'altra banda de la Noguera Ribagorçana.

La seva economia és basada en la ramaderia (vaques i vedells d'engreix de la classe dita "bruna del Pirineu" i pastures per a ovelles a l'estiu) i en la fusta de pi negre i faig, avui dia molt compromesa per l'explotació abusiva que pateixen els boscos i les tales destructives.

L'església, romànica, dels segles XI-XII, està dedicada a Santa Cecília.

Celebra festes dos cops l'any: per Sant Isidre (romeria i cant dels goigs a Estarredono) i per la nit de Sant Joan, que es baixa el foc –les falles– des de la muntanya.

A la part nord del seu terme, al límit amb la Vall d'Aran, hi ha la vall de Besiberri, amb els pics del mateix nom, zones de gran bellesa natural.

Hi existeixen també importants instal·lacions hidroelèctriques.

Hi va haver la temptativa de construir una nova instal·lació d'aquest tipus –al juliol de 2002– i precisament a la vall de Besiberri, la qual cosa va provocar la reacció dels veïns i la formació d'una associació de caràcter conservacionista (dita La Boixeriga), que va poder evitar finalment la construcció d'una nova presa i central hidroelèctrica.

Evolució demogràfica
1990 1991 1994 1995 1996 2001 2003 2005
54 43 43 43 45 43 49 92