[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sena - Viquipèdia

Sena

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...
Per a altres significats, vegeu «Sena (desambiguació)».

El Sena és un riu francès que fa 776 km de llarg i que desenvolupa el seu curs fluvial a la conca de París i als voltants de Troyes i Rouen. Neix a Saint-Germain-Source-Seine, un altiplà situat a 470 m sobre el nivell del mar i desembarca al canal de la Mànega.

L’origen del nom Sena té diverses versions. El més convincent és l’origen celta, en aquest idioma Sena significa sagrat.

Vista de 180º del Sena a París. A la dreta Nôtre Dame i a l'esquerra el pont Saint-Michel.
Vista de 180º del Sena a París. A la dreta Nôtre Dame i a l'esquerra el pont Saint-Michel.

Taula de continguts

[edita] Història

El nom del riu Sena apareix en textos molt antics. La primera situació te lloc l’any 358 i és relatat per Julià l'Apòstata. El 875 les bandes de víkings assetjaven París i s'instal·laven, de manera permanent, a la desembocadura del Sena.

El 1684 el rei Lluís XIV va inaugurar la màquina de Marly que servia per bombar l’aigua del riu per tal d’alimentar els focs d’aigües del parc de Versalles.

A partir del 1830 s’inicia la construcció de preses i rescloses. El 1944, durant la segona guerra mundial s’hi van produir molts bombardejos que apuntaven, sobretot llocs estratègics, com ara el Pont de Tancarville, Pont de Brotonne, Pont de Normandie que travessen el riu.

[edita] Geografia

Localització del Sena al nord de França.
Localització del Sena al nord de França.

Per als mariners i als serveis de navegació el Sena es divideix en:

  • Petit Sena: va de Mussy-sur-Seine a Montereau-Fault-Yonne
  • Alt Sena: va de Montereau-Fault-Yonne a París
  • Sena Parisenca: París
  • Baix Sena: va de París a Rouen
  • Sena marítim: va de Rouen al mar

Els principals afluents del Sena són: l’Ouca, l’Alba, el Yonne, el Leing, l’Esonne, l’Ordi, el Yerres, el Morne, la Castor, l’Oise, l’Epte, l’Andella, l’Eure i la Risla.

Les regions i departaments que travessa són:

El feble pendent de la vall del Sena (Illa de França i Normandia) ha causat la formació de múltiples i profunds meandres.

El Sena és una via navegable molt important que connecta París amb el canal de la mànega. Per això, dos dels ports fluvials més importants són el de París i el de Rouen.

També hi ha nombroses indústries situades al llarg de la Vall del Sena, sobretot: l’automòbil, petroquímica, centrals tèrmiques i centrals nuclears.

[edita] Per saber-ne més

La pesca al Sena Les ribes de la capital són abundants de peix. I com que la qualitat de l’aigua ha millorat en els últims anys, es pot consumir el producte de la seva pesca (no com fa 25 anys). Les especies més escampades de París són: els silours, els espets i les carpes.

Les fonts del Sena Les fonts del Sena són la propietat de la ciutat de París des del 1864. Una gruta artificial es va construir al 1865 per protegir la font principal i la estàtua d’una ninfa, que simbolitza el riu.

Bateau Mouche A París, hi ha un trànsit de viatgers, principalment turístic, un exemple és el Bateau Mouche que fa recorreguts per la ciutat de París i el qual es poden veure els monuments més importants de la ciutat. Entre ells hi ha: la Torre Eiffel, museu del Louvre, la Catedral de Notre Damme... En fi, uns dels passeigs més romàntics que es poden fer i que, difícilment, es podrà oblidar.

[edita] Per acabar...

El riu Sena és un dels rius més coneguts de França ja que passa per una ciutat tant important com és París i és un dels símbols més importants dels habitants de França i una gran atracció turística...