[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

SEAT - Viquipèdia

SEAT

De Viquipèdia

Sociedad Española de Automóviles de Turismo
Tipus Privada
Eslògan Auto emoción
Fundada 1950
Indústria Automòbils
Productes Turismes
Treballadors 14,500 (2006)
Matriu Grup Volkswagen
Adreça web [1]
Gamma León Cupra 2007
Gamma León Cupra 2007

SEAT (acrònim de Sociedad Española de Automóviles de Turismo) és un fabricant d'automòbils espanyol, actualment propietat del Grup Volkswagen. Es caracteritza per construir vehicles amb una línia més esportiva i mediterrània que les altres marques que integren el grup, d'unes línies més convencionals, valors que es veuen reflectits en l'eslògan de la companyia: "SEAT autoemoción".

Taula de continguts

[edita] Història

Trobareu la història més completa a l'article Història de la SEAT

SEAT és el principal fabricant d'automòbils espanyol. La companyia va ser fundada el 1950 per l'Institut Nacional d'Indústria, amb l'objectiu d' aconseguir motoritzar popularment el país. Durant més de 30 anys, comprava les llicències de FIAT per poder fabricar i comercialitzar els vehicles d'aquesta marca sota el nom de SEAT. Des de 1950 fins 1980, la societat va ser altament intervinguda per l'INI.

A partir de 1980, FIAT decideix no renovar les llicències amb SEAT i es ven totes les accions d'aquesta marca a l'INI. D'aquesta manera, l'empresa queda plenament en mans de l'estat i en una situació de certa orfandat tecnològica que va superar fent aliances amb diferents socis.

El 1986 Volkswagen adquireix la majoria de les accions en borsa i es pacta que Volkswagen disposarà de les instal·lacions de SEAT a Barcelona per a muntar-hi els models Volkswagen Passat, Santana i Polo classic (s'abarateix mà d'obra respecte Alemanya), a canvi que els futurs models de SEAT comptaran amb la tecnologia Volkswagen. El 1990, trobem el Toledo com a primer Seat desenvolupat per Volkswagen. Aquest any també Volkswagen compra les accions restants que tenia l'estat sobre SEAT i la companyia es privatitza totalment.

L'any 1999 la Generalitat de Catalunya li concedí el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana.

L'abril de 2008, el president del consell d'administració Francisco García Sanz, va comentar amb periodistes "Se'ns acaben els pobles i les ciutats". Quan un corresponsal català li indicà que no hi havia cap cotxe amb nom de ciutat catalana, aquest va respondre que "Nosaltres som espanyols", i quan se li recordà que la fàbrica és a Martorell digué que "no es pot portar la fàbrica a Madrid".[1]

[edita] Organigrama de SEAT S.A.

Direcció: Dr. Martin Winterkorn

Comité Executiu: Erich Schmitt (President) Dept. I+D: Frank Bekemeier

Dept. Finances: Jan-Henrik Lafrentz

Dept. Recursos humans: Ramón Paredes

Dept. Comercial: Berthold Krüger

Dept. Producció: Wolfram Thomas

[edita] Departament d’ investigació i desenvolupament (I+D)

La companyia realitza un continuat esforç inversor en el llançament de nous models i en la modernització de les seves instal•lacions. Dins d'aquesta estratègia, una de les prioritats és la inversió en Investigació i Desenvolupament (I+D) amb la finalitat d'oferir productes innovadors de màxima qualitat i a un preu prou competitiu. En aquesta activitat treballen diàriament 1.300 persones en el Centre Tècnic de SEAT a Martorell. Aquesta societat, gestionada totalment per l’ esmentada marca, ofereix a SEAT una posició singular entre tots els fabricants d' automòbils establerts a Espanya, ja que és l'única marca capaç de dissenyar, desenvolupar i produir els seus propis vehicles.

[edita] Exportacions

A excepció del monovolum Seat Alhambra, fabricat en la planta que el Grup Volkswagen té a Palmela (Portugal), la resta dels seus vehicles es produeixen a la factoria de Martorell. (Inclòs l’ Ibiza, que ha retornat la producció a Catalunya degut a les fortes pressions dels sindicats obrers). Aquesta planta, que fou inaugurada en 1993 pel Rei Juan Carlos I de Borbón, està considerada com una de les més avançades d'Europa gràcies als seus sistemes logístics i a la flexibilitat del procés de producció. L'empresa espanyola exporta les dues terceres parts de la seva producció. Els seus principals mercats són els europeus, encara que està present en 67 països dels cinc continents, a través d' una extensa xarxa comercial composta per més de 3.000 punts de venda i assistència. SEAT, la plantilla bàsica de la qual està integrada per prop de 13.000 persones, va celebrar en l'any 2000 el seu 50º Aniversari.

[edita] Política medioambiental

L' Empresa es compromet a la millora contínua i afavoreix la compatibilitat ecològica dels seus productes i dels centres de fabricació, centres de venda i centres de reciclatge, així com en la racionalització de l' explotació dels recursos naturals sota la consideració dels aspectes mediambientals. Per això, SEAT, aplica les millors tecnologies per a la protecció del medi ambient i les incorpora al cicle vital dels seus productes. En aquesta finalitat SEAT s'implica amb la societat i les Administracions per un desenvolupament mediambientals sostenible. La marca informa clarament als seus clients, distribuïdors i a l'opinió pública de les activitats mediombientals de la companyia. SEAT té implantat i certificat un Sistema de Gestió Mediambiental (SGMA), segons la norma ISO 14001, el qual estableix la sistematització general per a la gestió responsable del medi ambient. Aquest sistema inclou l' estructura organitzativa, la planificació de les activitats i les pràctiques necessàries per a desenvolupar, implantar, portar a terme, revisar i mantenir al dia la Política Mediambiental.

[edita] La SEAT catalana de 1907

L'any 1907, al Saló de l'Automòbil de Madrid i sota la marca Catalonia, la Societat Espanyola d'Automòbils i Transports, amb seu a Barcelona, va presentar uns automòbils de la marca francesa Rebour[2].

[edita] Models actuals

[edita] Prototips

  • Bolero
  • Fórmula
  • Salsa
  • Salsa Emoción
  • Tango
  • CUPRA GT
  • Altea
  • Toledo
  • León
  • Ibiza Vaillante
  • Altea Freetrack
  • Tribu

[edita] Models anteriors

Seat Panda
Seat Panda

[edita] Notes i referències

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
SEAT