[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sarna - Viquipèdia

Sarna

De Viquipèdia

Sarna
Classificació i recursos externs
Sarcoptes scabiei a un gos
ICD-10 B86.
ICD-9 133.0
DiseasesDB 11841
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

La sarna o escabiosi és una malaltia produïda per un àcar paràsit Sarcoptes scabiei. Aquest paràsit dels mamífers s'allotja sota la pell entre la dermis i l'epidermis fent coves i cavernes, per la qual cosa el tractament de la infestació resulta complicat.

Taula de continguts

[edita] Contagi

La infestació inicial sol ser nocturna, ja que aquests àcars són nocturns. El contagi pot ser directe (de persona a persona) o més freqüentment, indirecta, a través dels llençols, de roba de vestir o altres fomites. El període d'incubació és de 8 a 10 dies. Es més habitual en persones que viatgen freqüentment.

[edita] Símptomes

Lesió típica de la sarna.
Lesió típica de la sarna.

El principal símptoma és la picor que sól ser més intensa durant la nit. La picor és la reacció al·lèrgica del cos enfront el paràsit, que causa petits grans, butllofes i petites úlceres amb crostes. No sol causar febre.

Les lesions més típiques són els solcs, línies grisàcies i sinuoses d'1 a 15 mm de llargària, que són el reflex exterior d'una galeria excavada a l'epidermis per la femella amb la finalitat de desovar, i les vesícules perlades, del gruix d'un cap d'agulla, produïdes per la secreció del paràsit.

Les lesions predominen als canells, les cares laterals dels dits i de les mans, els colzes i les natjes, des d'on s'estenen per tot el cos. Algunes localitzacions són electives: a l'home, es poden donar al gland i al prepuci; a la dona, a l'areòla mamària; i al lactant a la planta dels peus.

La sarna pot anar acompanya per lesions induïdes per microbis com ara la piodermitis o la linfangitis, etc.).

[edita] Tractament

La sarna és tractada amb escabicides, que s'han d'aplicar per tot el cos, no solament a les parts lesionades, ja que no se sap la localització exacta del paràsit, donat que en estat adult passeja per l'interior del cos del malalt.

[edita] Imatges addicionals

[edita] Evolució del tractament