[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santiago Bernabéu - Viquipèdia

Santiago Bernabéu

De Viquipèdia

Per informació sobre l'estadi de futbol, veure Estadi Santiago Bernabéu


Santiago Bernabéu Yeste (Almansa (Albacete), 8 de juny de 1895 - Madrid, 2 de juny de 1978) futbolista i president del Reial Madrid CF des del 1943 fins a la seva mort.

Taula de continguts

[edita] Joventut

Bernabéu va néixer a Almansa, (Albacete) al 1895, però de ben jove va traslladar-se a la capital de l'estat. Va estudiar dret i va ser funcionari del govern. Va fitxar pel Reial Madrid a la temporada 1911-12, després d'haver jugat al San Lorenzo de El Escorial, al nord de Madrid. Es va retirar com a jugador el 1928, i va passar a ser delegat i directiu del club.

[edita] La 2a República i la Guerra Civil Espanyola

Durant la República, Bernabéu va simpatitzar amb membres de la CEDA.

Amb l'esclat de la Guerra, Bernabéu es va fer voluntari de l'exèrcit franquista. Després d'estar un temps amagat a Madrid perquè estava a la llista negra del Partit Comunista, va traslladar-se a la Zona Nacional i d'allí, fou destinat com a Caporal al Front d'Aragó, al Cuerpo de Ejército Marroquí, i a la Divisió 150 de Muñoz Grandes.

El 26 de març de 1938 van ocupar Fraga, per després passar a Lleida, Balaguer i Tremp. Aleshores fou condecorat amb la Medalla de la Campanya de l'Exèrcit Franquista i participà en l'assalt a Berga i en la desfilada triomfant de l'exèrcit franquista a l'ocupació de la ciutat de Barcelona.

[edita] President del Reial Madrid

El 15 de setembre de 1943 va ser designat president del Reial Madrid. Càrrec que tindria fins a la seva mort, 35 anys després.

Sota la seva presidència el Reial Madrid va guanyar setze lligues, 6 copes d'Espanya, 6 Copes d'Europa i 1 Copa Intercontinental. Va ser un dels creadors de la Copa d'Europa de Clubs i va construir l'estadi que avui porta el seu nom. (Estadi Santiago Bernabéu). També va fitxar personalment jugadors com Alfredo Di Stéfano (amb molta polèmica), Luis Molowny, Amancio Amaro o Francisco Gento.

[edita] Llegat

Va aconseguir canviar la història d'un club arruinat després de la guerra civil fins a convertir-lo en un dels millors clubs del món. L'estadi del Reial Madrid CF es diu Estadi Santiago Bernabéu en honor seu.

Va ser titllat sovint d'anticatalà i, de fet, va deixar per a la història diverses frases: No és veritat el que diuen aquells que diuen que jo odie Catalunya. L' estimo i l' admire malgrat els catalans. [1] o Tenia un amic català, el defecte del qual era ser jugador del Barcelona, i a més, per si fos poc, professava com a català. [2]

[edita] Referències

  1. "No están en lo cierto quienes dicen que no quiero a Cataluña. La quiero y la admiro a pesar de los catalanes". Murcia Deportiva 27 de Juliol de 1969, segons Sàpiens nº 5 Març 2003
  2. "Tenía un amigo catalán, cuyo defecto era el de ser jugador del Barcelona y, además, por si fuera poco, profesaba como catalán". Conversa amb el periodista Martín Semprún segons Sàpiens nº 5 Març 2003
Precedit per:
Antonio Santos
President del Real Madrid CF
1943–-1978
Succeït per:
Luis de Carlos