[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Talamanca - Viquipèdia

Santa Maria de Talamanca

De Viquipèdia

Santa Maria de Talamanca
Santa Maria de Talamanca

L'església de Santa Maria de Talamanca és un edifici romànic de finals del segle XII ja esmentat el 1038 i consagrat el 1183, any en que també es documenta una donació de cent sous per la dedicació del temple.

Originàriament era d'una sola nau amb planta de creu llatina que s'amplià amb dues capelles laterals de base rectangular. Un absis semicircular tanca la construcció pel costat est. La nau principal està coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals i l'absis amb volta de quart d'esfera.

A l'interior es conserva el sarcòfag de Berenguer de Talamanca, que morí l'any 1325. L'aparell és obrat amb carreus regulars col·locats en filades. En els laterals de l'edifici hi ha contraforts els quals contribueixen a donar solidesa a l'església. El campanar és de tipus torre tot i que originàriament era d'espadanya. Apart del fris dentat hi ha poca decoració exterior. Cal destacar la portalada amb arquivolta flanquejada per dos capitells corintis amb motius florals.

Al segle XVIII es feren ampliacions i l'església passà a tenir tres naus, encara que les laterals són més curtes, amb noves capelles i prenent un pla basilical.