[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Eugènia de Saga - Viquipèdia

Santa Eugènia de Saga

De Viquipèdia

L'església de Santa Eugènia de Saga, es troba situada entre Bolvir i Ger, a la comarca de la Baixa Cerdanya.

Taula de continguts

[edita] Història

Esmentada per primera vegada en un precepte del rei Lotari I de França l'any 958, com pertanyent al monestir de Sant Miquel de Cuixà i a la butlla de Sergi IV l'any 1012 es confirma aquesta possessió. Sent venuda l'any 1372 pel cavaller de Saga, Berenguer de Orús al monestir de Sant Martí del Canigó.

[edita] Edifici

La nau és de planta rectangular reforçats els seus murs amb una filera d'arcs adossats en ambdós costats, amb absis semicircular i volta apuntada.

[edita] Exterior

La porta de la façana principal va ser construïda a la fi del segle XII, està composta com les de les esglésies de Llo, Bolvir i Olopte, per cinc arquivoltes, tres de suport rectangular i dos de columna, els arcs amb motllures i la més exterior té la decoració mes escultòrica, amb representació a les seves arrencades de les figures de Adam i Eva, a partir d'ells s'observen diverses figures de personatges i formes geomètriques. Els capitells són temes vegetals i d'animals. Hi ha un petit timpà amb un Pantocràtor esculpit.

Al Museu d'Arts Decoratives de París es conserva d'aquesta església, un frontal d'altar atribuït al mestre de Soriguerola, relatant la vida de Santa Eugènia.

[edita] Bibliografia

  • Ventosa i Serra, Enric,Les esglésies Romàniques de la Cerdanya 2004,Barcelona,Farell Editors ISBN 84 95695 39 1