[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere i Sant Pau (El Greco) - Viquipèdia

Sant Pere i Sant Pau (El Greco)

De Viquipèdia

Sant Pere i Sant Pau
el Greco, 1595-1600
Oli sobre tela, 120 × 92 cm
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

Sant Pere i Sant Pau és un quadre del pintor espanyol d'origen grec el Greco pintat entre el 1595 i 1600 i exposat actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Ens trobem davant d'una de les primeres representacions dels sants Pere i Pau elaborades per el Greco, distingint-se de les altres parelles de sants en estar pintat de mig cos.

Sant Pere i sant Pau sorprèn pel seu contingut argumental i la seva riquesa cromàtica. Malgrat que el tema central és la reunió entre els dos apòstols després d'haver mostrat el seu desacord, s'insinua una reconciliació no complerta en les mans unides que es creuen sense arribar a prendre contacte. Al mateix temps, mostra un gest de cessió o reconeixement per part de Sant Pere, que es representa com un ancià cansat en un fons de núvols que s'obre al blau del cel per ressaltar l'aurèola de santedat i portant les claus de l'església. Al seu costat apareix la poderosa imatge de Sant Pau en la plenitud de la seva maduresa, sense aurèola, amb túnica verda i mantell vermell, subjectant amb orgull l'espasa o atribut que li és propi.

Les figures estilitzades s'emboliquen amb pesats mantells que impedeixen contemplar la seva anatomia, destacant els seus plecs en els quals es creen suggeridors contrasts lluminosos. I és que, com a bon coneixedor de l'Escola veneciana, el cretenc modela a través de l'ús de llums i colors, utilitzant una pinzellada ràpida i vigorosa que empasta la tela fent perdre els detalls. L'espiritualitat dels sants està ressaltada als seus rostres, clarament diferenciats per avançar el naturalisme d'anys posteriors.