[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere de les Puel·les - Viquipèdia

Sant Pere de les Puel·les

De Viquipèdia

Sant Pere de les Puel·les va ser un monestir benedictí femení situat a l'actual plaça de Sant Pere de la ciutat de Barcelona.

El monestir va ser fundat al segle X amb el patrocini dels comtes de Barcelona, la documentació més antiga que s'en conserva és l'acta de consagració de la seva església romànica, que feu el bisbe Guilarà el 945. El monestir va reemplaçar l'anterior església de Sant Sadurní, que ja existia al segle IX. De la construcció del claustre hi ha documents del 1143.

El monestir va tenir un paper important en la configuració del barri que l'envolta, fora muralles fins que el rei Jaume I en va fer construir les noves, que resseguien l'actual ronda de Sant Pere i tancaven el barri de la Ribera, enderrocat parcialment pels ocupants espanyols després de la guerra de 1714. El desenvolupament de la zona es va veure afavorida pel suport dels comtes i la presència del rec comtal, un curs d'aigua que facilitava l'activitat industrial.

El conjunt va ser afectat per les desamortitzacions del segle XIX i actualment només es conserva l'església, reconstruïda totalment després de l'incendi del 1909 durant la Setmana Tràgica, l'original era de planta en creu grega i l'actual és de planta basilical.

Arcs que es conserven a Terrassa
Arcs que es conserven a Terrassa

El claustre fou enderrocat el 1873 però se'n conserven 10 arcs gòtics del segle XIII, són a les finques 1 i 3 del carrer Sant Ignasi de Terrassa així com un segon fragment al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 41° 23′ 22.777″ N 2° 10′ 43.549″ E