[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere Nolasc - Viquipèdia

Sant Pere Nolasc

De Viquipèdia

Sant Pere Nolasc pintat per Zurbarán. Museu del Prado
Sant Pere Nolasc pintat per Zurbarán. Museu del Prado

Sant Pere Nolasc va ser un mercader nascut en Récaud, en la diòcesi de Carcasona. L'any 1203 es va traslladar, amb els seus pares, a Barcelona , quan encara era un nen.

Al 1203 el laic Pere Nolasc iniciava a València la redempció de captius, amb el seu propi patrimoni organitza expedicions per a negociar redempcions. La seva condició de comerciants els facilita l'obra.

Comerciaven per a rescatar esclaus. Quan se'ls va acabar els diners formen grups per a recaptar l'almoina per als captius.

A la nit del 1 al 2 d'agost de 1218 se li va aparèixer la Verge demanant-li que fundés una ordre que es dediqués a la redempció dels captius. Juntament amb Ramon de Penyafort l'Ordre de La nostra Senyora de la Mercè el 10 d'agost de 1218, amb el consentiment de Jaume I d'Aragó l'ordre va quedar establerta.

El Papa Gregori IX la va aprovar al 1235 donant-los la regla de Sant Agustí. Estava composta per religiosos i cavallers que van rebre la institució canònica del bisbe de Barcelona i la investidura militar de Jaume I.

Els seus membres s'obligaven, per un quart vot, a lliurar-se com ostatges per a l'alliberament dels captius si no tenien els diners necessaris per al seu rescat.

Els mercedaris pronunciaven quatre vots: pobresa, castedat, obediència i, quart: estar disposats a lliurar-se com ostatges si aquest anés l'únic mitjà de complir amb la seva promesa. Molts eren, en aquells dies, els cristians que eren capturats i venuts com esclaus als musulmans d'Àfrica, el que va ocórrer fins que va desaparèixer la pirateria. Els mercedaris van complir amb la promesa feta i a la seva història consten, perfectament documentades, 344 redempcions i més de 80.000 redimits.

Pere Nolasc va ser canonitzat al 1628 i la seva festa es celebra el 6 de maig.

Se li representa vestint l'hàbit blanc dels mercedaris, amb unes cadenes trencades que simbolitzen l'alliberament dels captius, un estendard amb les armes de la Corona d'Aragó, una creu i un ram d'olivera.

Zurbarán va pintar un cicle de quadres representant-lo per al convent dels Mercedaris de Sevilla.