[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Martí del Congost - Viquipèdia

Sant Martí del Congost

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 47′ 26,96″ N 2° 15′ 26,83″ E

Sant Martí del Congost
[[Imatge:|270px]]
Situació Aiguafreda (Vallès Oriental)
Estil dominant Romànic
Estat/ús mal conservat
Posició GPS
Fundació
Data 898
Estil Romànic
Per Emma
Característiques
Planta 1 nau amb absis IX
Claustre
Campanar quadrat amb sala de campanes XII
Portada quadrada. s. XVIII?
Retaule NO
Altres destacables Comunidor exterior S. XVIII
Intervencions destacables


Sant Martí del Congost, coneguda actualment com l'església d'Aiguafreda de Dalt fou fundada per l'abadessa Emma, filla del compte Guifré el Pelós i consagrada pel bisbe Gotmar de Vic el dia 5 d'agost del 898 amb el nom de Sant Martí del Congost.

L'església actual és la del segle XII, amb les seves modificacions, i forma un mateix conjunt amb la rectoria. Exteriorment no és visible l'estil romànic de l'església, ja que està voltada per murs i contraforts per contrarestar la poca solidesa de la base de pedra tosca sobre la qual està fonamentada.

Sota l'església hi ha una cova o cripta on hi ha vestigis d'enterraments, probablement d'èpoques romano-cristianes i visigòtiques.

Just després de l'entrada al recinte, a l'esquerra i obert als quatre vents, hi ha un bonic comunidor, amb un petit altar o padró amb una creu de ferro que data del segle XVIII.

Sobre la façana principal de la rectoria hi trobem un bonic rellotge de sol amb una llegenda al·legòrica del lloc on està situat, diu: "Jo sense sol i tu sense fe, no valem res".

Al darrera i quasi a tocar de l'església hi trobarem un antic cementiri on encara s'hi pot veure alguna tomba amb les seves inscripcions.

L'interior de l'església està format per una nau central, l'absis on hi trobem l'altar i dues capelles laterals que li donen forma de creu llatina. A la capella lateral esquerra hi ha la venerada imatge del Sant Crist. L'actual imatge és del 1953 en substitució de la talla del segle XVII destruïda durant la guerra civil espanyola. Si bé l'església d'Aiguafreda de Dalt estava dedicada inicialment a Sant Martí, aquest va anant perdent protagonisme a favor del Sant Crist.

La parròquia d'Aiguafreda de Dalt va perdre la categoria de tal a favor de l'aleshores capella de la Concepció del barri de les Ferreries o Aiguafreda de baix, el poble actual, cap l'any 1778.

[edita] Enllaços externs

Acta de Consagració d'Aiguafreda