[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Llorenç (màrtir) - Viquipèdia

Sant Llorenç (màrtir)

De Viquipèdia

Sant Llorenç, pintura de Francisco de Zurbarán
Sant Llorenç, pintura de Francisco de Zurbarán

Sant Llorenç (Laurentius en llatí) fou un dels set diaques de Roma, ciutat en la que fou martiritzat en una graella l'any 258. La seva festivitat es celebra el 10 d'agost dia que segons la tradició fou martiritzat.

La tradició situa el seu naixement a Osca, a la Tarraconensis.

Quan Sixt II fou nomenat Papa el 257, Llorenç fou ordenat diaca i encarregat d'administrar els béns de l'Església i tenir cura dels pobres. Per aquesta tasca és considerat un dels primers arxivers i tresorers de l'Església i és el patró dels bibliotecaris.

Durant la persecució dels cristians sota l'administració de l'emperador Valerià I al 258 molts sacerdots i bisbes foren condemants a mort, mentre que els cristians que perteneixien a la noblesa o al senat eren privats dels seus béns i enviats a l'exili. El Papa Sixt II fou una de les primeres víctimes d'aquesta persecució i fou crucificat el 6 d'agost. Una llegenda citada per Sant Ambròs diu que Llorenç es trobà amb Sixt en el seu camí cap a la crucifixió i li preguntà: "On vas, estimat pare, sense el teu fill? On vas, sant pare, sense el teu diaca? Mai has anat l'altar de sacrificis sense el teu servidor, i ara desitges fer-ho sense mi?" i Sixt respongué: "D'aquí a tres dies em seguiràs". I segons la tradició, així fou, ja que el dia 10 d'agost fou posat en una graella i cremat viu en una foguera.

Llorenç fou enterrat a la Via Tiburtina, a les catacumbes de Ciriaca, per Hipòlit i Justí. Constantí I el Gran féu construir un petit oratori en honor al màrtir, que es convertí en punt de parada dels itineraris de peregrinació a les tombes dels màrtirs romans al segle VII. El papa Damas I reconstruí l'església, coneguda actualment com Basilica di San Lorenzo fuori le Mura, mentre que al lloc del martiri hi trobem la Basilica di San Lorenzo in Panisperna. La graella utilitzada per martiritzar-lo fou guardada pel papa Pasqual II a l'església de San Lorenzo de Lucina.

Sant Llorenç és un dels sants més àmpliament venerats per l'Església Catòlica Romana. El seu martiri succeí en els començaments de la història de l'Església i per això moltes altres tradicions cristianes també el veneren.

És patró de la ciutat d'Osca, on es creu que van néixer i a Roma on va morir. És també el patró dels bibliotecaris, cuiners i miners. El dia 10 d'agost el reliquiari que conté el seu cap cremat és exposat al Vaticà per ser venerat.