[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Andreu del Castell de Tona - Viquipèdia

Sant Andreu del Castell de Tona

De Viquipèdia

Sant Andreu del Castell de Tona
Sant Andreu del Castell de Tona

Sant Andreu del Castell de Tona, és una església romànica que es troba propera a la població de Tona a la comarca d'Osona.

Taula de continguts

[edita] Història

L'església documentada per la seva consagració en l'any 889, va ser substituïda per una altra d'arquitectura llombarda, datada en la primera meitat del segle XI. Es van fer reformes posteriors, durant els segles XVII i XVIII, afegint capelles laterals, un campanar i la portada renaixentista. El culte es va mantenir fins al segle XVIII, que es va traslladar a l'església de Santa Maria del Barri. En unes excavacions arqueològiques, efectuades en l'any 1943, es van trobar restes de l'antiga església del segle IX, tombes antropomorfes, monedes i un capitell preromànic, que es conserven en el museu de Tona.

En 1988 la va restaurar la Generalitat de Catalunya.

[edita] L'edifici

És d'una sola nau, coberta amb volta de canó, capçada per un absis semicircular amb tres finestres, una tapada pel campanar, pel que no s'aprecia en l'exterior. La capella de l'esquerra té una volta apuntada i en la de la dreta, la té de creueria amb el campanar al costat, de torre de planta rectangular.

En l'exterior, l'absis està decorat amb arcuacions cegues entre lesenes (propi de l'arquitectura llombarda); la mateixa decoració es repeteix en els murs del nord i del sud. En la part de l'oest les arcuacions s'adapten a la forma de la coberta de l'edifici. Té també en aquesta façana, centrada, una finestra en forma de creu. La porta d'entrada amb arc de mig punt es troba en el mur sud.

[edita] Enllaç extern

Fitxa i fotos de Sant Andreu del Castell de Tona

[edita] Bibliografia

  • Pladevall, Antoni (1999), Guies Catalunya Romànica, Osona, Barcelona, Pòrtic. ISBN 84 7306 528 X