[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sètia - Viquipèdia

Sètia

De Viquipèdia

Sètia (Setia, Σητία) moderna Sezze, fou una antiga ciutat de Latium a les estivacions sud de les muntanyes dels volscs entre Norba i Privernum. Fou probablement una ciutat dels llatins que es inclosa per Dionís dins de les 30 ciutat de la primera Lliga Llatina, però després va passar a mans dels volscs.

El 392 aC els romans hi van establir una colònia que uns anys després fou reforçada per un nou cos de colons. En aquest moment era la colònia mes avançada dels romans i tocava al territori dels privernats (privernates, de Privernum), amb els que els colons es van haver d'enfrontar; Sètia fou saquejada així com Norba, però els privernats foren derrotats poc després pels romans i des llavors Sètia va gaudir de tranquil·litat, però pocs anys després, el 340 aC, la ciutat fou capdavantera a la guerra llatina, i el seu líder Luci Anni fou un dels líders dels llatins.

Després de la guerra fou colònia llatina i fou una de les que durant la segona guerra púnica es va declarar incapacitada per pagar els tributs i proveir els subministraments de gra i homes deguts a Roma, pel que fou castigada al final de la guerra i se li van imposar taxes especials. Els hostatges cartaginesos entregats després de la guerra foren situats en aquesta ciutat per la seva forta posició.

El 189 aC fou centre d'una revolta d'esclaus que fou reprimida amb energia pel pretor L. Cornelius Merula. Després no torna a ser esmentada fins a la guerra civil entre Mari i Sul·la quant aquest darrer la va ocupar després d'un setge (82 aC)

Va romandre un municipi de certa importància el resta de la República i durant l'imperi i era coneguda pels seus vins que Marc Valeri Marcial i Juvenal esmenten com dels mes apreciats (els va posar de moda l'emperador August).

El Liber Coloniarum diu que Sètia va rebre una colònia sota el triumvirat i probablement va portar el títol de colònia però no es esmentat per Plini el Vell ni apareix a cap inscripció.

La moderna Sezze ocupa el mateix lloc que l'antiga ciutat. En queden algunes restes bàsicament les muralles i restes d'un amfiteatre.