[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rufino Laiseca Oronoz - Viquipèdia

Rufino Laiseca Oronoz

De Viquipèdia

Rufino Laiseca Oronoz (Bilbao, 1872 - Mèxic, 1944) fou un dirigent socialista basc. Treballà com a tipògraf de La Voz de Vizcaya, milità en el PSOE, va prendre part en el moviment conjuncionista amb els republicans i va participar com negociador en la vaga de 1910 per a reduir la jornada laboral. El 1920 fou escollit alcalde socialista de Bilbao i es destacà en la seva intervenció com a mediador en els conflictes laborals del port i molls de Bilbao.

El 12 d'abril de 1931 va sortir escollit regidor de Bilbao passant després a ser designat president de la Comissió Gestora de Biscaia, càrrec que va ocupar fins al seu cessament el 10 d'octubre de 1933. També va ser designat president de la Junta de Patronat de la Caixa d'Estalvis de Biscaia fins a juny de 1937. Va representar Biscaia en la Comissió dels 18 constituïda en l'Assemblea de Municipis Bascos celebrada a Vitòria el 6 d'agost de 1933 per a elaborar l'Estatut Basco-Navarrès, que finalment no fou aprovat.

Quan va esclatar la guerra civil espanyola es va exiliar a Mèxic al que va arribar en el vaixell Nyassa juntament amb altres socialistes com Atienza, Lacambra i Pérez Infante. En aquesta república va ser president de l'Agrupació Socialista Espanyola i el 1937, juntament amb Miguel Amilibia va intentar posar les bases del futur Partit Socialista d'Euskadi, autònom del PSOE.