[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rodolfo Eduardo Almirón - Viquipèdia

Rodolfo Eduardo Almirón

De Viquipèdia

Rodolfo Eduardo Almirón
Rodolfo Eduardo Almirón

Rodolfo Eduardo Almirón Sena (Puerto Bermejo, 1936) Ex-policia i activista ultradretà argentí, subcomissari de la Policia Federal Argentina i dirigent de l'organització Aliança Anticomunista Argentina, coneguda als anys 70 com la "Triple A" o "AAA".

Almirón va néixer el 17 de febrer de 1936 a la ciutat argentina de la província de Chaco coneguda com a Puerto Bermejo, sent fill d'Emigidio Almirón i Bonifacia Sena. Vinculat a diversos atemptats i assassinats de líders polítics i socials d'esquerra, fugí cap a l'Estat espanyol el juliol de 1975 juntament amb José López Rega per convertir-se amb el cap del cos de guardaespatlles del dirigent franquista Manuel Fraga Iribarne i entrenador de guardaespatlles de la guarda presidencial de Felipe Gonzalez.

Al voltant de les 15:30h (UTC+1) del 28 de desembre de 2006, la Policia espanyola el va detenir al poble de Torrent (Horta Oest), després de rebre via Interpol l'ordre internacional de recerca i captura emesa el 20 de desembre pel jutge argentí Daniel Ercolini. Al dia següent, un jutge de Torrent va dictar presó incondicional, a instàncies de l'Audiència Nacional, fins el moment que fos traslladat a Madrid perquè s'iniciessin els tràmits d'extradició. Almirón fou descobert per periodistes del diari "El Mundo", que varen publicar un extens informe sobre la seva vida i la de la seva parella, Ana María Gil Calvo, en un apartament del barri de Xenillet, a Torrent.

En la causa judicial argentina, Almirón acumula l'acusació d'homicidi i associació il·lícita, en doble greuge i reiterat. El 26 de desembre, l'Audiència Nacional va acceptar la resolució de "lesa humanitat", presentat pel jutge argentí Norberto Oyarbide, titular del Jutjat Federal número 5, amb el qual els delictes comesos per la "Triple A" no haurien prescrit.

Està considerat el cap operatiu de la "Triple A" entre mitjans de 1973 i març de 1976 i se li imputa haver assassinat personalment el diputat peronista Rodolfo Ortega Peña, el sots-cap de la policia de Buenos Aires Julio Tomás Troxler, el professor universitari Silvio Frondizi i el seu gendre Luis Ángel Mendiburu, així com la seva participació en la mort d'entre 600 i 1000 persones, com per exemple el capellà Carlos Mújica. Almirón figura a la llista de mercenaris estrangers identificats pel general espanyol José Antonio Sáenz de Santamaría que van participar en els Fets de Montejurra el 9 de maig de 1978, a la vegada que se sospita de la seva vinculació amb organitzacions com el "Batallón Vasco Español", antecedent dels GAL, o la logia massona "Propaganda Due" de Licio Gelli.

[edita] Fonts

[edita] Enllaços externs