[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rita Levi-Montalcini - Viquipèdia

Rita Levi-Montalcini

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1986)

Rita Levi-Montalcini ( Torí, Itàlia 1909 ) és una neuròloga i professora universitària italiana guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1986.

[edita] Biografia

Va néixer el 22 d'abril de 1909 a la ciutat italiana de Torí, capital del Piemont, en una família d'origen sefardita. Va estudiar medicina a la Universitat de Torí, on es va graduar el 1936. Pels seus orígens jueus es va veure obligada a abandonar Itàlia durant la Segona Guerra Mundial, traslladant-se als Estats Units juntament amb Renato Dulbecco. En el seu nou país d'acollida treballà al Laboratori Victor Hambueger de l'Institut de Zoologia de la Universitat Washington de Saint Louis, de la qual en fou professora el 1958.

L'any 1962 retornà a Itàlia per establir un laboratori de recerca a Roma, entre 1961 i 1969 dirigí el Centre de Recerca Neurobiològica del CNR, i entre aquell any i el 1978 fou directora del Laboratori de Biologia cel·lular.

Actualment és membre de l'Acadèmia Francesa de Ciències. L'any 2001 Levi-Montalcini fou nomenada senadora vitalícia per part del President d'Itàlia Carlo Azeglio Ciampi.

[edita] Recerca científica

Durant la Segona Guerra Mundial, i abans d'abondar el seu país, Montalcini inicià els seus estudis sobre els axons embrionaris, la prolongació citoplasmàtica de la neurona en un laboratori precari situat a casa seva. Instal·lada a Saint Louis l'any 1952 descobrí el factor de creixement, l'ordre que necessita una cèl·lula per iniciar la seva reproducció. En col·laboració amb Stanley Cohen, el qual desmotrà que el factor de creixement estava compost per una cadena preteica, aïllà el factor del creixement del nervi (NGF).

L'any 1986 fou guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, juntament amb Stanley Cohen, pels seus treballs sobre els factors del creixement.

[edita] Enllaços externs