[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rentat de diners - Viquipèdia

Rentat de diners

De Viquipèdia

El rentat de diners (també conegut en alguns països com rentat de capitals, rentat d'actius, blanqueig de diners o blanqueig de capitals) és el procés a través del que és encobert l'origen dels fons generats mitjançant l'exercici d'algunes activitats il·legals o criminals (tràfic de drogues o estupefaents, contraban d'armes, corrupció, desfalc, frau fiscal, crims refinats, malversació pública, extorsió, treball il·legal i últimament terrorisme). Per això existeix la GAFI, que és l'autoritat Intergovernamental que té com missió el combat al terrorisme. I l'objectiu de l'operació, que generalment es realitza en diversos nivells, consisteix a fer que els fons o actius obtinguts a través d'activitats il·lícites apareguin com el fruit d'activitats legítimes i circulin sense problema en el sistema financer.

S'anomena diner negre o diners B a aquelles quantitats de diners que no han estat declarades a hisenda.

[edita] Classes de diner negre

  • Diner negre pròpiament dit: És aquell que procedeix d'activitats il·legals (tràfic de drogues, prostitució, contraban, etc.). No pot ser declarat directament a hisenda perquè suposaria una confessió sobre aquestes activitats.
  • Diner negre en sentit ampli (també dit diners bruts): És aquell que no ha estat declarat hisenda pel motiu que sigui. En moltes ocasions el motiu és simplement l'evasió d'impostos.

Com a producte de l'evasió d'impostos, el diner negre pot suposar un problema per al seu propietari, ja que és un indici clar d'un possible delicte tributari, i ha de tractar d'ocultar a hisenda la seva existència (evitant, per exemple, les entitats bancàries i gastant-lo en béns que no deixin rastre fiscal).

Com producte d'activitats il·legals, el diner negre pot ser un indici d'aquestes activitats (la persona té una riquesa que no pot explicar). En aquests casos, al procediment mitjançant el qual el diner negre es fa passar per diners obtinguts legalment s'anomena blanqueig de capitals, i el seu objectiu és fer que aquests diners tributi i figuri oficialment com procedent d'una activitat lícita.

[edita] Vegi's també

[edita] Enllaços externs