[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Real Academia Española - Viquipèdia

Real Academia Española

De Viquipèdia

Portada de la primera edició de Fundación y estatutos de la Real Academia Española (1715)
Portada de la primera edició de Fundación y estatutos de la Real Academia Española (1715)

La Reial Acadèmia Espanyola (Real Academia Española en castellà) o RAE és la institució responsable de la regulació de la llengua castellana. La seu és a Madrid, Espanya, però està associada amb les acadèmies nacionals de la llengua de 21 estats castellanoparlants. El seu emblema és una creu en foc i el seu lema és: limpia, fija y da esplendor, "neteja, fixa i dóna esplendor".

[edita] Història

La Reial Acadèmia Espanyola va ser fundada el 1713 per iniciativa de Juan Manuel Fernández Pacheco, marquès de Villena i duc d'Escalona, amb el propòsit de "fixar les veus i els vocables de la llengua castellana en llur major propietat, elegància i puresa". El model de la seva creació van ser l'Accademia della Crusca Italiana (1582) i l'Academie Française (1635). La seva creació va ser aprovada el 3 d'octubre, 1714, per la Reial Cèdula de Felip V, que la va acollir sota la seva "empara i reial protecció". Al llarg de la història ha estat integrada gairebé exclusivament per homes, fins al nomenament de Carmen Conde, el 1978, d'Elena Quiroga el 1983 i d'Ana María Matute el 1995.

Des de 1870 es van establir a Amèrica i les Filipines acadèmies nacionals de la llengua espanyola. Aquestes, en l'actualitat tenen igualtat de rang i condicions amb la RAE. L'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola, a la qual totes pertanyen, va ser guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia el 2000.

El 20 d'octubre del 1993 es va constituir la Fundació pro Reial Acadèmia Espanyola, entitat que té com a propòsit reunir recursos econòmics per a la financiació de les empreses de l'Acadèmia. És regida per un patronat els presidents del qual són sa majestat el rei Joan Carles I, la presidència del governador del Banc d'Espanya i la vicepresidència i el director de la Reial Acadèmia Espanyola.

[edita] Funcionament

L'acadèmia es basa en el treball dels seus membres, bàsicament filòlegs, i altres personalitats anomenades membres correspondents, així com en la col·laboració amb altres acadèmies de l'idioma espanyol.

Per agilitzar la feina, es van establir diverses comissions, entre les que destaquen:

  • Comissió lexicogràfica
  • Comissió del Diccionari
  • Comissió del diccionari històric
  • Comissisó de neologismes
  • Comissió d'humanitats
  • Comissió del llenguatge científico-tècnic
  • Comissió de gramàtica

[edita] Enllaços externs