[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ràdio Espanya Independent - Viquipèdia

Ràdio Espanya Independent

De Viquipèdia

Ràdio Espanya Independent, més coneguda com La Pirinenca, per la llegenda que s'emetia des d'algun lloc dels Pirineus, fou una emissora creada pel Partit Comunista d'Espanya en el marc de la creació d'emissores de ràdio per part de diversos partits comunistes d' Europa durant la Segona Guerra Mundial com un element més de la lluita pels seus propòsits.

Aquesta emissora es crea a instàncies de Dolores Ibárruri, Pasionària i comença a emetre des de Moscou el 22 de juliol de 1941, l'apel·latiu de "estació pirinenca" s'utilitza per a eliminar la sensació de llunyania que podia significar per als oïdors d'Espanya el fet d'estar a Moscou. Juntament amb els informatius en castellà de la BBC i Ràdio França Internacional, la de la Pirinenca, lògicament amb tots els seus defectes, seria l'única informació radiofònica no controlada pel règim de Franco després del decret que atorgava el monopoli dels informatius a Ràdio Nacional d'Espanya, per tant, el simple fet d'atrevir-se a sintonitzar-la ja era un gest d'oposició al franquisme.

Després de l'atac alemany a la Unió Soviètica i davant la proximitat de les tropes alemanyes a Moscou és traslladada a la ciutat d'Ufà, a la República Autònoma de Baixkortostan. El 5 de gener de 1955, per raons no del tot explicades, però que podrien estar relacionades amb la presència de la Unió Soviètica a Nacions Unides o amb un repartiment de les activitats entre els seus països satèl·lits, l'emissora es trasllada al que seria el seu emplaçament definitiu, la capital de Romania, Bucarest. A partir de 1960 és dotada amb millors mitjans tècnics per a millorar la seva cobertura i plantar cara a les interferències causades per les autoritats franquistes mitjançant emissors propis i altres llocs a la seva disposició per Estats Units, com els existents a Pals (Girona). És en aquesta època quan es comencen a utilitzar tècniques com l'enregistrament en cinta dels programes i la seva emissió per sorpresa en diferents freqüències simultànies.

Després de l'arribada de la democràcia a Espanya, el 14 de juliol de 1977 la Pirinenca emet el seu últim programa des de Madrid, retransmetent la primera sessió de les Corts que havien d'elaborar la Constitució de 1978.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs