[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quint Servili Prisc Estructe Fidenes - Viquipèdia

Quint Servili Prisc Estructe Fidenes

De Viquipèdia

Quint Servili Prisc Estructe Fidenes [1] (Quintus Servilius P. F. Sp. N. Priscus Structus) fou un magistrat romà fill de Publi Servili Prisc Estructe (cònsol 463 aC) (Publius Servilius Sp. F. P. N. Priscus Structus).

Fou nomenat dictador el 435 aC quan ja havia exercit diverses magistratures. El nomenament de dictador fou provocat per l'alarma que va causar la invasió de la gent de Veïs i de Fidenes, aprofitant la plaga que havia delmat a Roma. El atacants van arribar fins a la porta Collina, però Prisc va derrotar als invasors fàcilment i va perseguir als fidenats cap a la seva ciutat, la qual va assetjar i que va conquerir finalment després d'excavar una mina per entrar. Per aquesta conquesta va rebre el malnom de Fidenes que després va adoptar i va transmetre als seus fills i descendents en lloc d'Estructe.

El 431 aC va demanar als tribuns de la plebs que intimessin als cònsols a nomenar a un dictador per lluitar contra els volscs i eques. El 418 aC l'exèrcit romà fou derrotat pels eques i els lavicans, a causa de la incompetència dels tribuns amb potestat consolar d'aquell any; Servili fou llavors nomenat dictador per segona vegada i va dirigir la guerra contra els eques amb èxit, conquerint Lavici, on el senat va prohibir establir una colònia romana.

[edita] Nota

  1. Tit Livi l'anomena Aule, però el nom Quint es preferible ja que es corrent a la família i és el que li donen els Fasti