[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quartet (música) - Viquipèdia

Quartet (música)

De Viquipèdia

Un quartet és un conjunt de quatre intèrprets que o bé toquen quatre instruments o bé canten a quatre veus. En el primer cas parlem de quartets instrumentals i en el segon, de quartets vocals.

[edita] Quartets instrumentals

Tot i que, en el pla teòric, hi ha moltes combinacions possibles de quatre instruments amb les quals poder fer música, el cert és que des de mitjan segle XVIII va prendre un relleu especial i molt més gran que la resta el denominat quartet de corda.

Altres tipus de quartets que han tingut una acceptació importants han estat:

  • Quartet integrat per un instrument de vent i un trio de corda: violí, viola i violoncel. En aquest cas l'instrument de vent, pel fet d'aportar un timbre diferent al conjunt, exerceix una mica de solista. Tal és el cas dels anomenats "quartets amb flauta" de W. A. Mozart.
  • Quartet integrat per tres instruments de corda i un piano. En ocasions els tres instruments de corda són dos violins i un violoncel i en altres casos, un violí, una viola i un violoncel. També W. A. Mozart té obres importants representant aquest gènere.

[edita] Quartets vocals

Els quartets vocals poden ser de veus mixtes o de veus iguals. En el cas que siguin de veus mixtes, acostumen a estar integrats per soprano, contralt, tenor i baix.

Si són de veus femenines o de veus blanques, les veus que l'integren acostumen a ser: soprano primera, soprano segona, contralt primera o mezzosoprano, i contralt segona.


Si són de veus masculines, l'integren: tenor primer, tenor segon, baix primer o baríton, i baix segon.