[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pinsà - Viquipèdia

Pinsà

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Pinsà comú
 Cant (?)
Cant Cant (?)
Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Aves
Ordre: Passeriformes
Família: Fringillidae
Gènere: Fringilla
Espècie: ''F. coelebs''
Nom binomial
Fringilla coelebs
Linnaeus, 1758

El pinsà comú (Fringilla coelebs, del llatí vulgar pincio i aquest de pinc, onomatopeia del crit) és un ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels fringíl·lids. És una de les espècies més comunes de Catalunya on es reuneixen estols de centenars d'exemplars, repartits entre conreus, pastures, boscos i arbredes. A la vegada és la més comuna de les tres espècies de pinsans. Les altres existents a Catalunya són: el Pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula) i el Pinsà mec (Fringilla montifringilla).

Taula de continguts

[edita] Característiques Generals

  • Nom científic : Fringilla coelebs
  • Família : Fringíl·lids
  • Talla : 14-16 cm
  • Pes : 19-21 grams
  • Edat màxima : 13 anys

[edita] Formulació del tàxon

El tàxon l'hauria formulat Carl von Linné. Coelebs, significa, en llatí, solter i a Suècia, només les femelles i els petits migren a l'hivern.

[edita] Aspecte

El mascle té el front negre, el cap blau pissarra i les galtes i el pit morats. El dors marró i el carpó verdós. Les ratlles blanques a les ales i a la cua el fan inconfusible en vol. La femella és tota ella marró verdosa, té la part inferior més clara i amb el blanc de les ales i la cua menys pur que el mascle. Els novells s'assemblen molt a les femelles però tenen un collaret prim de color blanc.

[edita] Comportament

És un ocell molt elegant de vol ràpid i ondulat.

[edita] Habitat

No l'hi agrada les zones boscoses gaire denses, s'adapten fàcilment a viure a prop dels conreus, jardins i a prop de pobles i ciutats. De totes maneres és el més forestal dels fringíl·lids, especialment a l'època de nidificació. A l'hivern s'arrepleguen en grans esbarts a zones obertes on troben aliment abundant.

[edita] Reproducció

Durant l'època de cria el mascle emet un potent cant. També en aquesta època el mascle té un fort instint territorial i defensen un tros de terra d'on treuen les llavors. Mentrestant, la femella, s'ocupa de construir el niu i de la incubació dels ous. La població nidificant és poc nombrosa i repartida arreu dels boscos, sobretot en rouredes humides i fagedes, però també en alzinars i pinedes de pi roig.

  • Període de nidificació :
  • Nombre d'ous :
  • Incubació :
  • Nidificació :
  • Niu : als arbres.

[edita] Migració

A l'hivern la població de pinsans de Catalunya augmenta considerablement amb l'arribada de grans estols provinents del nord-est d'Europa. A Catalunya mateix es produeix també una petita migració del Pirineu a les planes. De fet hi ha un refrany que diu: si veieu un pinsà, fred farà. La migració de tardor va des de l'última setmana de setembre fins a l'última d'octubre.

[edita] Cant

El mascle, com el de la foto, és molt apreciat com a ocell de gàbia degut al seu cant. S'adapta bé a la vida en captivitat. Cada any es capturen centenars de mascles pel cant per part d'ocelleries. No obstant, tot i que hom creu que uns quants decennis enrera era molt més abundant, els efectius sembla que es mantenen. (cant cant (?))

[edita] Alimentació natural

És un ocell granívor.

[edita] Alimentació amb menjadores

[edita] Altres

No està permesa la captura doncs és una espècie protegida.

[edita] Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Pinsà