[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Paradoxa de Fermi - Viquipèdia

Paradoxa de Fermi

De Viquipèdia

La paradoxa de Fermi és una paradoxa física que sorgeix de la contradicció entre la teòrica possibilitat de que hagin aparegut un gran nombre de civilitzacions tecnològicament avançades a l'univers i el fet observat que nosaltres som l'única civilització coneguda.

L'edat de l'univers i el gran nombre d'estrelles només a la nostra galàxia, juntament amb l'equació de Drake per estimar el nombre de civilitzacions extraterrestres amb les quals eventualment podríem posar-nos en contacte, semblen implicar que la vida extraterrestre intel·ligent no hauria de ser extremadament rara. Ara bé, si hi ha un gran nombre de civilitzacions extraterrestres, per què no en tenim cap evidència, com sondes, naus espacials o transmissions de ràdio? El físic Enrico Fermi es preguntava «On són, doncs?». La paradoxa es pot formular més precisament com:

La creença que l'univers conté moltes civilitzacions tecnològicament avançades, combinada amb la nostra manca d'evidències observacionals per donar suport a aquesta idea, és inconsistent. O bé la premissa és incorrecta (i, per tant, la vida intel·ligent és molt més escassa del que creiem) o bé les observacions actuals són incompletes (simplement encara no les hem detectat) o bé els nostres mètodes de recerca són incorrectes (no estem buscant els indicadors correctes).

Aquells que creuen que la manca d'una evidència clara és un argument conclusiu per a la no existència de civilitzacions extraterrestres avançades a una distància de la Terra que permeti la comunicació, es refereixen a aquesta manca d'evidència com el principi de Fermi. Sociològicament és interessant recalcar que la formulació de la paradoxa va sorgir en una època en què Fermi estava treballant en el Projecte Manhattan, la finalitat del qual era el desenvolupament de la bomba atòmica. La resposta de Fermi a la seva paradoxa és que tota civilització avançada desenvolupa, amb la seva tecnologia, el potencial d'exterminar-se a sí mateixa, tal i com considerava que estava ocorrent en la seva època. El fet de no trobar altres civilitzacions extraterrestres implicava per a ell un tràgic destí per a la humanitat.