[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Paleogeografia - Viquipèdia

Paleogeografia

De Viquipèdia

Animació de la separació dels continents
Animació de la separació dels continents

La paleogeografia és una branca de la geologia i la geografia que té com objectiu la reconstrucció de les condicions geogràfiques existents en la superfície terrestre al llarg dels temps geològics.

Està basat en les evidències de tot tipus que mostren que la superfície de la terra ha anat canviant al llarg del temps.

L'anàlisi de les roques sedimentàries i dels fòssils que s'hi troben permet de recontruir el paleoambient d'un determinat interval temporal i la distribució de les terres emergides, dels mars epicontinentals de les conques oceàniques i deduir quines zones estaven submergides i en quina època ho estaven.

Els sistemes d'anàlisi desenvolupats per les ciències fisicoquímiques són ampliament utilitzats per la paleogeografia entre ells es poden esmentar les sèries de datació basades en la desintegració radioactiva de diversos isòtops, els canvis en el paleomagnetisme o l'anàlisi química dels elements continguts en mostres de terra o de gel.

L'àmbit en el temps de la paleogeografia abasta des de l'inici de formació de la terra en l' era arcaica fins les darreres variacions importants en el nivell del mar del principi de l'Holocè.

Dins la paleogeografia s'inserten els estudis medioambientals com la paleoclimatologia i també són utilitzats metodològicament les ciències biològiques com la paleontologia o la paleobotànica. Obviament també entra dins de l'àmbit paleogeogàfic l'estudi dels mars i oceans tant en la superfície líquida com en els fons i la composició de l'atmosfera.

Els coneixements extrets del coneixement de la paleogeografia s’utilitzen en les prospeccions mineres i arqueologiques. A més permeten fer prediccions sobre els moviments futurs dels continents.

[edita] Algunes teories bàsiques de la Paleogeografia

  • Moviment de les plaques de la litosfera o deriva dels continents: Va ser proposada per Alfred Wegener a principi del segle XX i es tracta d'un moviment de tipus tectònic que és produït per forces endògenes del planeta terra. Segons aquesta teoria la geografia del planeta terra estava dominada fa milions d' anys per un únic continent Pangea que progressivament s'ha anat disgregant en els continents actuals. La deriva continental encra s'està produïnt i separa uns pocs centímetres cada any Europa d'Amèrica.
  • Moviment de pujada i baixada del nivell del mar o eustatisme.

És un moviment a una escala de temps molt més ràpida que l'anterior que no provoca un desplaçament lateral. Molt sovint es deu al fenomen de la formació i fusió d'una glacera de grans dimensions com els inlandsis.En el nivell del mar hi ha hagut variacions de fins a 100 metres que han fet que en diverses èpoques algunes illes i contiinents separats hagin quedat units amb importants consequències biològiques que han permés el pas de plantes animals inclos l'home amb el cas més emblemàtic de l'estret de Bering que va formar un ampli territori de terra ferma (anomenat Beríngia)entre el nord d’Amèrica i Alaska.

[edita] Enllaç extern