[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Oymiakon - Viquipèdia

Oymiakon

De Viquipèdia

Taula climàtica d'Oymyakon.
Taula climàtica d'Oymyakon.

Oymyakon (Оймякон en l'alfabet ciríl·lic, Oymiakon) és un petit poblat al costat del riu Indigirka en el nord-est de la República Sakha, a l'est de Sibèria, Rússia, en les coordenades 63° 15′ N, 143° 9′ ICoordenades: 63° 15′ N, 143° 9′ I. Té aproximadament 800 habitants. El sòl aquí està permanentment congelat: veure permafrost.

Oymyakon és conegut com una de les poblacions candidates a ser el Pol de fred del Nord, ja que el 26 de gener de 1926, es va registrar una temperatura de -71.2 °C (no obstant això, aquest fet és debatible, ja que la temperatura no va ser mesurada directament sinó obtinguda per extrapolació). És la temperatura més baixa mai registrada en una zona habitada. És a més la menor per a l'Hemisferi Nord. Temperatures encara menors han estat registrades en l'Antàrtida (oficialment la menor és -89.2 °C prop de l'estació de Vostok).

El seu nom en iakut significa "aigua líquida, o aigua que no es congela", a causa de les aigües termals que ragen en la seva proximitat.

L'escriptor i geògraf de Oxford Nick Middleton, en el seu sèrie de televisió sobre clima extrem visita aquest poble i descriu les formes que els seus habitants enfronten el fred extrem i descobreix que Oymyakon jeu entre dos petites cadenes muntanyenques, atrapant l'aire fred entre elles tot l'any, va mesurar la temperatura a la part alta d'aquests turons i va resultar menys freda (observant aquest fenomen quan l'aire estava quiet), el que s'explica perquè l'aire fred és més pesat i cau a la vall per gravetat, encara que el normal és que a major altura l'aire sigui més fred (el contrari seria una inversió tèrmica).

[edita] Referències



Bandera de Rússia Aquest article sobre Rússia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.