[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nord - Viquipèdia

Nord

De Viquipèdia

Per informació sobre el departament de França vegeu Nord (departament).

Brúixola, el nord està marcat amb una N
Brúixola, el nord està marcat amb una N

El nord és un punt cardinal on la meridiana talla a l'horitzó, però en sentit cap al Pol Nord geogràfic. En l'hemisferi nord, es correspon amb el punt de l'horitzó la perpendicular del qual passa per la Estrella Polar. El seu símbol és N. El seu nom deriva d'una paraula nòrdica per dir "esquerra", ja que si una persona mira cap al punt on surt el sol, tindrà el nord al cantó esquerre.

També hi ha el Pol Nord Magnètic, el qual no coincidix exactament amb el geogràfic. Cap a ell s'orienta l'agulla imantada de la brúixola. En 1831 John Ross el va ubicar en la Illa del Rei Guillem. Es desplaça uns 15 km per any i actualment se situa a l'Àrtic a una latitud de 80º N.

Als mapes occidentals, per convenció se situa al damunt. En un plànol se sol indicar el nord amb una petita fletxa dibuixada enmig d'una brúixola.


Aquest article sobre geografia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Nord